Zdravlje

Zdravlje

Simptomi leukemije često su jedva primjetni – ovih 15 ne smijete zanemariti

Shutterstock

Simptomi leukemije i srodnih poremećaja koštane srži su tipični i za mnoge druge bolesti. Neke vrste leukemije ne prouzrokuju nikakve simptome dok bolest nije već u odmaklom stadiju, a ponekad čak niti tada.

Dijagnoza leukemije postavlja se pomoću dva testa – analizom krvi i punkcijom koštane srži. Kad se uzme uzorak krvi i analizira pod mikroskopom, izbroje se u uzorku bijela krvna zrnca i krvne pločice.

Obratite pozornost na sljedeće simptome.

1. Umor i opća slabost

Ovo su vjerojatno najuobičajeniji simptomi leukemije, a uzrokuje ih anemija (smanjeni volumen crvenih krvnih zrnaca). Ovi simptomi se s vremenom pogoršavaju kako bolest napreduje.

Simptomi leukemije i kako se dolazi do dijagnoze

2. Kratakoća daha

Kako se slabost i umor pojačavaju tako se pojavljuju i drugi simptomi – jedan od njih je kratkoća daha koja proizlazi iz anemije ili, u mnogo rjeđim slučajevima, maligne tvorevine u prsnom košu. Pojavljuju se poteškoće s disanjem, osoba lako ostaje bez daha, a problem može stvarati i pokušaj da pređete s jedne strane sobe na drugu.

Leukemija – što ju uzrokuje i kako se liječi

3. Česte i spontane modrice

Neobjašnjiva pojava modrica bez prethodne fizičke ozljede jedan su od brojnih simptoma leukemije. Neuobičajene modrice rezultat su niskog broja trombocita ili problema sa zgrušavanjem krvi. Modrice nastaju spontano i  mogu biti bilo gdje na tijelu, ali obično se pojavljuju na udovima – rukama i nogama.

8 simptoma raka koje najčešće ignoriramo

4. Neobjašnjivo krvarenje

Slično kao i kod modrica, moguća je pojava spontanog krvarenja iz nosa, u desnima, crijevima, plućima ili na glavi. Uzrok je nizak broj trombocita, a može biti i problem sa zgrušnjavanjem krvi koji upućuje na akutni oblik leukemije.

Petehijalna krvarenja

5. Petehije (male, crveni potkožni podljevi)

Mrlje koje možda nećete primijetiti zbog njihove veličine, bezbolnosti i zbog toga što su obično smještene u području gležnjeva, ukazuju na nizak broj trombocita i jedan su od simptoma leukemije. Najčešće se pojavljuju oko gležnjeva jer tijekom dana gravitacija uzrokuje nakupljanje tjelesnih tekućina u dnu ekstremiteta.

Upala zubnog mesa (gingiva)

6. Natečene i uvećane desni

Premda se porast tkiva desni oko zuba (hiperplazija gingive) kao symptom javlja kod manjeg dijela pacijenata koji boluju od akutne leukemije, svejedno se radi o jednom od najočitijih simptoma ove bolesti.

“Kod bolesnika s dijagnozom leukemije uvijek ćete pogledati u usta da provjerite ima li hiperplaziju gingive. Pacijent je osjeća kao neobično stezanje u ustima”, upozoravaju liječnici.

7. Osjećaj punoće i nadutosti

Jedan od znakova kronične, a ponekad i akutne leukemije je povećana slezena – stanje koje često uzrokuje gubitak apetita.

“Dovoljno je da pojedete vrlo malu količinu hrane i osjećat ćete se pretrpano zbog pritiska koji slezena radi na želudac”, objašnjavaju liječnici.

8. Nelagoda i bol u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine

Povećana slezena može u slučaju leukemije uzrokovati neugodu ili oštru bol. Budući da je slezena smještena u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine, tamo se pojavljuje i bol.

Kako prepoznati i liječiti bolesti slezene

9. Povišena temperatura i zimica

Groznica i zimica obično se javljaju samo u četvrtini slučajeva akutne leukemije i gotovo nikada u slučajevima kronične leukemije. S druge strane, česte pojave blago povišene temperature obično ukazuje na infekciju i oslabljen imunološki sustav, što može biti povezano s leukemijom.

Trebate li se zabrinuti zbog blago povišene temperature?

10. Noćno znojenje

Noćno znojenje često je posljedica infekcije koja može biti povezana s leukemijom.

„Događa li vam se da se često budite mokri na plahtama natopljenima znojem posjetite svog liječnika“, upozoravaju liječnici.

11. Pulsirajuće glavobolje

Premda nisu uobičajen simptom, učestale pulsirajuće glavobolje mogu biti simptom anemije koja je povezana s leukemijom, a moguće je i da se radi o krvarenju u glavi koje može biti po život opasno stanje.

Blijedo lice s crnim kolutovima oko očiju

12. Upadljivo blijedo lice

Kao i glavobolje, umor ili kratkoća daha, neuobičajeno blijedo lice može takođerbiti znak akutne anemije, a javlja se i kod nekih pacijenata s kroničnim oblikom bolesti.

„Kod izrazito blijedih pacijenata bolest je obično u uznapredovalom stanju. Takvi su pacijenti obično vrlo umorni jer ako vam je broj crvenih krvnih zrnaca toliko nizak da uzrokuje blijedoću, vjerojatno vam i najkraća šetnja do kupaonice predstavlja problem“, objašnjavaju liječnici.

13. Bol u kostima

Bol u kostima slična onoj koju osjećate  kad imate gripu relativno je rijedak, ali je zato jasan znak da bolujete od leukemije. Bolesne stanice nastaju unutar koštane srži, stoga ukoliko osjećate blagu ili jaku bol u kostima, najbolje je da potražite liječničku pomoć.

Otečeni limfni čvorovi: kada se javlja razlog za brigu?

14. Natečeni limfni čvorovi

Primijetite li tijekom tuširanja bezbolne otekline limfnih čvorova u području vrata, pazuha ili prepona to ne mora odmah biti znak za zabrinutost – možda se radi o nekom blažem upalnom procesu. Međutim, ukoliko čvorovi ostanu uvećani ili još narastu, moguće je da je u pitanju simptom leukemije ili limfoma.

15. Česte ili ponavljajuće infekcije

Ako imate jednu malu infekciju koja ne prolazi, bez obzira na sve što vam je liječnik prepisao,  možda je vrijeme za kompletnu krvnu sliku koja može pokazati abnormalnosti u razinama bijelih krvnih zrnaca, hemoglobina i trombocita. Vrijednosti koje značajno odudaraju od normalnih dovode do oslabljenog imunološkog sustava, što može objasniti česte infekcije i osjećaj da su uvijek na rubu gripe. To bi, zajedno s drugim znakovima kao što je umor ili modrice, trebalo biti dovoljno da isplanirate odlazak liječniku.

„Leukemija nas uvijek iznenadi; ona se ušulja u vas. Budući da pacijenti s leukemijom mogu biti asimptomatski ili pokazivati ​​simptome koji su zajednički drugim bolestima, važno je obaviti detaljan pregled, napraviti krvnu sliku i biopsiju koštane srži, koja će odrediti o kojem se tipu leukemije radi.

Leukemija

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo