Zdravlje

Zdravlje

Sintetske droge sve prisutnije – i psihijatri u čudu kada vide psihotične mlade ljude

Shutterstock

Sve češće spominju se i osvježivači zraka kao nova, lako dostupna droga među mladima.

O čemu je riječ, kako ta droga djeluje, koliko je sveprisutna i koje su njezine posljedice, upitali smo doc. dr. sc. Antu Bagarića, dr. med., spec. psihijatra, pročelnika Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče:

Dr. Ante Bagarić: Dijete ne bi trebalo ni taknuti mobitel prije kretanja u školu

Sveprisutna je. Razumijevanje ovisnosti potječe iz našeg dubokog razumijevanja da se ona “lijepi” na postojeće emocionalne probleme. Imamo problem da se cijela jedna generacija udaljava od prirodne komunikacije. Više nije dovoljna marihuana, nije dovoljno ni malo popiti petkom ili subotom, već im treba nešto žešće da popune prazninu u emocionalnom sustavu, objašnjava liječnik i nastavlja:

I onda se dolazi do ovakvih stvari, najčešće tih sintetskih kanabinoida. To su stvari slične marihuani, ali su jače i opasnije. Naime, lani se u Europi pojavilo novih 500 ili 600 takvih droga pa je psihijatrima teško znati kako djeluju. I mi smo u čudu kad vidimo mladog čovjeka koji je odjednom psihotičan. Teško je prepoznati što je njegova primarna dijagnoza, a što je utjecaj sintetskih droga koje su smrtonosne već u mikrodozama. Tu epidemiju novih ovisnosti možemo donekle spriječiti boljim zakonodavstvom, bilo da je riječ o zakonima koji će zabranjivati upotrebu određenih supstanci, bilo bržim kažnjavanjem onih koji ih proizvode.

Na jednog novog ovisnika o heroinu dolaze čak tri nova ovisnika o psihoaktivnim tvarima

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo