Zdravlje

Zdravlje

Sinusi: najčešća pitanja i odgovori liječnika

Odgovore na pitanja vezana za probleme dišnog sustava donose naši stručnjaci iz rubrike Halo, doktore!

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima dišnog sustava koji vas muče. Ako i vi imate sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Sindrom tihog sinusa

Vaše pitanje: Već ranije sam primjetio da mi jedno oko djeluje veće od drugoga i nakon što sam nedavno gledao slike na kojima se nalazim, nisam mogao to opet ne primijetiti. Dok imam opušten izraz lica, lijevo oko izgleda zatvorenije i manje, dok je desno posve normalno. Nakon što sam proveo malo vremena na internetu pokušavajući otkriti mogući razlog zbog kojeg mi oči nisu jednake, naletio sam na članak o silent sinus syndromu (sindrom tihog sinusa). Naime, u mojoj obitelji nas ima nekoliko sa ne baš dobrim sinusima (otac i stric). Sa svime time na umu, moje pitanje glasi što bi točno mogao biti uzrok nejednakosti mojih očiju i što mi možete preporučiti da učinim u vezi njih te ako se stvarno radi o sindromu tihog sinusa, gdje bih mogao otići na pregledu za provjeru?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Izlučivanje sekreta iz sluznice nosa i sinusa u grlo i ždrijelo

Vaše pitanje: Imam problem s gušenjem i velikim iskašljavanjem uslijed velike količine sline, ujutro ispirim i do 30 maramica, ali od silnog naprezanja iskašljavanja me boli grlo i prsni koš, dok ne izbacim sluz ne prestaje osjećaj gušenja, na rengenskoj slici imam lagano zasjenjenje prednjeg dijela i lagano iskrivljeni septum, prilično se loše osjećam i pojačava se bol u prsima od silnog naprezanja iskašljavanja koje je najjače ujutro i nešto slabije navečer.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Kronični sinusitis

Vaše pitanje: Već jedno godinu, dvije me muči šlajm koji me tjera na povraćanje i koji moram da izbacim. Zbog toga sam išla i doktoru opće medicine, tu sam dobila antibiotike i radila sam nalaz šlajma na bakterije – bio je negativan, nakon toga sam otišla i otorinolaringologu. Moji problemi su ostali neriješeni i nakon pregleda i grla i nosa dobila sam samo savjet da grlo ispirem sodom bikarbonom i da to nije ništa. Neposredno nakon toga su se moji simptomi pogoršali jer su počeli da me bole i sinusi i onda sam shvatila da mi ispiranje grla neće pomoći. Samoinicijativno sam otišla i snimila sinuse da bi mi tu bilo rečeno da imam kronični sinusitis koji je prešao u alergijski oblik. Cijenila bih savjet koji je najbolji način za liječenje. Da li je neophodno da opet pijem antibiotike ili bi neke kapi za nos bile dovoljne?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Moguća bakterijska upala sinusa

Vaše pitanje: Žensko sam i imam 30 godina, imam probleme sa sinusima i suhim očima. Alergična sam na grinje. Moji problemi počeli su stalnim začepljenim nosom, začepljenim ušima i bolovima u očima. Vid mi se drastično pogoršao i svaki dan vidim crte u očima. Unazad par godina stalno mi curi nos, pucketa mi u ušima i redovno mi u sekretu u nosa bude i ugrušak krvi, a nekad mi zna i krvariti nos, ali to se obično brzo smiri, kroz desetak minuta. Išla sam na rentgen sinusa i imala sam upalu max. sinusa. Doktorica je pripisala antibiotike i xysal, ali je i dalje nos svakodnevno curio. Na pregledu prije mjesec dana doktor mi je pripisao Nasonex i Clarinase, nakon čega mi je prestao curiti nos, a s njim su mi se i oči malo oporavile, ali kako se taj lijek koristi samo 10 dana, sad koristim Dasselta i opet je sve po starom. Uporna bol u očima, pucketanje u ušima i začepljenje ušiju, crte u vidnom polju i konstantno curenje nosa sa sukrvicom i krvlju. Imate li možda savjet što bih mogla učiniti po pitanju mojih tegoba jer one postaju neizdržive.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Teško disanje, okus krvi u ustima i ostajanje bez zraka

Vaše pitanje: Imam kćer od 16 godina. U zadnje vrijeme teže diše, kada trči kaže da prva stane jer ne može disati i ima okus krvi u ustima, pa kada leži na trbuhu isto teže diše, pa kada nekada razgovaramo zna se dogoditi da ostane bez daha ali ne od brzopletog pričanja nego ovako. A nedavno smo bile u busu pa se isto žalila da ne može normalno disati i da izađemo iz busa pa smo izašle. Nitko u obitelji nema sličnih problema, a to se prije mjesec dana počelo primjećivati. Da li je to astma ? Ako nije, što je?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo