Zdravlje

Zdravlje

Sistematski pregled iznimno je važan i kad je visoki tlak u pitanju: Liječnica pojašnjava zašto

Shutterstock

Sistematski pregledi su preventivni pregledi kojima se dobiva uvid u zdravstveno stanje organizma s ciljem ranog otkrivanja zdravstvenih tegoba i bolesti.

U našoj populaciji ne postoji navika obavljanja redovitih sistematskih pregleda, ali značaj takvih pregleda je nemjerljiv. U nastavku teksta dr. med. Vlasta Miholić-Marić, spec. interne medicine, gastroenterolog pojašnjava zašto su toliko važni. 

Kome su namijenjeni sistematski pregeldi? 

Namijenjeni su ljudima bez zdravstvenih tegoba koji se osjećaju zdravo, ali upravo kroz takve preglede mogu se uočiti i otkriti počeci bolesti ili otkriti čimbenici rizika nekih bolesti. Preporuka je da se sistematski pregledi rade jednom godišnje. Prijelomna dob za sistematske preglede ne postoji, pregledima podliježu razne dobne skupine i ovisno o tome se planira opseg pretraga.

Vrti vam se u glavi kada ustajete? Evo zašto je tako i kako ublažiti reakciju

Sadržaj sistematskog pregleda u osnovi čine: laboratorijske pretrage krvi i urina (kompletna krvna slika, serumsko željezo, šećer, jetreni enzimi, bubrežni parametri, masnoće, hormon štitnjače, te tumorski marker prostate PSA kod muškaraca iznad 45 g.), ultrazvučni pregled trbušnih organa koji uključuje i pregled prostate kod muškaraca, ultrazvuk štitnjače, ultrazvuk dojki kod žena, mamografija ovisno o dobi, EKG, te pregled interniste koji na kraju obavi razgovor, proanaliziraju se učinjene pretrage. S obzirom na dob, spol, obiteljsku anamnezu, eventualne neke ranije bolesti, preporučuje se daljnja obrada ili liječenje.

Sistematski pregledi obično uključuju i pregled okuliste, te ginekološki pregled kod žena.

Današnji ubrzan način života, stres, neadekvatne i neredovita prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje – čimbenici su za pojavu kroničnih bolesti koje se u stalnom porastu, a to su: povišen krvnih tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, prekomjerna tjelesna težina, što sve dovodi do oštećenja krvnih žila, češće pojave cerebrovaskularnih inzulta, infarkta miokarda, te oštećenja srca, stoga se na sistematskim pregledima posebna pažnja posvećuje bolestima srca i krvnih žila, metaboličkim bolestima i malignim bolestima.

Kod novootkrivenih patoloških stanja-bolesti, svakom pojedinačno se objasni o kakvim se bolestima radi (povišen krvni tlak, šećer, lipidi), ukažu moguće posljedice neliječenja postojećeg stanja, dade se savjet o promjeni načina prehrane, potrebi redovite samokontrole i redovite liječničke kontrole.

Veliki značaj sistematski pregledi imaju u otkrivanju malignih bolesti za koje je jako važno da se otkriju u što ranijoj fazi dok bolest nije uznapredovala.

Nakon učinjenih pretraga u sklopu sistematskog pregleda svakom se objasne nalazi, daje se savjet o eventualnim promjenama načina života, prehrane, preporuči eventualna terapija, daljnja obrada, kao i potrebne kontrole.

Ove navike uništavaju zdravlje bubrega i srca, odbacite ih odmah

Pokušava se kod svakog pojedinca, a naročito kod osoba gdje je u obitelji bilo malignih bolesti, osvijestiti važnost praćenja vlastitog tijela, uz redovite samopreglede, te ih savjetovati i uputiti na provođenje istih (samokontrolu tlaka, tjelesne težine, redovite palpacije dojki kod žena, kod mlađih muškaraca pregled i palpacija testisa, redovita kontrola madeža i eventualnih promjena na koži…)

Kod bilo kakvih promjena važno je odmah javiti se liječniku, ne zanemariti postojeće simptome.

Je li potrebna posebna priprema za sistematski pregled? 

Posebna priprema za sistematski pregled nije potrebna, potrebno je ujutro doći natašte radi vađenja krvi i ultrazvučnog pregleda abdomena, dan ranije ne jesti hranu koja napuhuje, a ako se pregled obavlja poslije podne, ne jesti 5-6 sati prije dolaska.

Redovitim sistematskim pregledima cilj je sačuvati zdravlje, kvalitetu života svakog pojedinca, a u slučaju pojave bolesti što ranije otkriti i započeti liječenje. Zdravlje je najveće bogatstvo zato budimo odgovorni prema sebi, obitelji, zajednici i neka redoviti sistematski pregledi postanu sastavni dio vašeg života.

Više o ovoj temi ali i zdravlju pročitajte sutra u novom izdanju magazina Ordinacija.hr, a potražite ga na kioscima uz Večernji list!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo