Vrti vam se u glavi kada ustajete? Evo zašto je tako i kako ublažiti reakciju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vrti vam se u glavi kada ustajete? Evo zašto je tako i kako ublažiti reakciju

Kada vam se zavrti u glavi prilikom ustajanja, često se radi o posljedici sniženog krvnog tlaka.

Kada se to i dogodi, traje jako kratko ali je intenzivno, no nije povezano za druge zdravstvene probleme a naziva se inicijalnom ortostatskom hipotenzijom (IOH). 

Novo istraživanje nudi neke jednostavne vježbe koje možete koristiti prije samog ustajanja sa stolice, ako vas muči ovaj problem, a one bi mogle donijeti olakšanje osobama koje vrtoglavica pri ustajanju muči, a ne uključuje lijekove ili dodatne troškove. 

Ključ je u tome da se aktiviraju mišići donjeg dijela tijela prije samog ustajanja sa stolice. Dok su se znanstvenici bavili u prošlosti i proučavanjem ideje da se ljudima pomogne nakon što ustanu i zavrti im se u glavi, uz malo uspjeha, ova nova studija se bavila pitanjem preventive – kako se vrtoglavica može spriječiti prije nego do problema dođe. 

Kardiologinja izdvojila 6 jutarnjih napitaka koje je dobro piti za zdravije srce

“Radi se o jednostavnim, djelotvornim i besplatnim intervencijama koje pacijent može koristiti kako bi prevenirao simptome IOH-a”, napisali su autori studije u izvješću. 
U istraživanje su bile  uključene 22 žene koje su se susrele s ovim problemom i one su isprobale ove dvije vježbe:

  • Stalno podizanje koljena 30 sekundi prije ustajanja te je potrebno držati noge prekriženima 30 sekundi nakon što ste ustali. 

Znanstvenici su pratili otkucaje srca i mjerili krvni tlak tijekom svakog eksperimenta, s vremenskim razmakom. Pacijenti su upitani da sami istaknu koje su simptome doživjeli pa i vrtoglavicu. U usporedbi s grupom koja je ustala bez korištenja vježbi, navedene su vježbe puno pomogle kada je u pitanju sprečavanje snižavanje tlaka, a i olakšava simptome. 

“Kako se radi o fizičkom pokretu, jednostavno uključuje donji dio tijela, a pacijenti mogu utjecati u bilo kojem trenutku na to da simptome spriječe”, dodaje znanstvenica Nadia Sheikh iz Kanade.  Smatra se da je IOH posljedica “otvaranja” krvnih žila, što je posljedica ustajanja. Ove vježbe bi dakle mogle služiti kao kontrareakcija, a može se koristiti bilo koja od navedenih vježbi i istovremeno. 

Danas se čini da u svijetu postoji oko 40 posto osoba koje pate od ovog problema i za njih ne postoji dostupan tretman. Do danas je najbolji savjet bio da se ustaje jako polako kako bi se posljedica spriječila. 

Iako se radi o relativno maloj studiji u koju su bile uključene samo žene, ove vježbe bi mogle pomoći svakome i promijeniti statistiku. Možda ta vrsta vrtoglavice ne izgleda kao veliki problem, ali on može utjecati na svakodnevnicu, a ponekad može uzrokovati i pad i gubitak svijesti te moguće ozlijede. 

Ako imate dijabetes, evo kad će vam se početi javljati prvi simptomi

“Siguran sam da je većina ljudi doživjela vrtoglavicu prilikom ustajanja, a kod nekih se to ponavlja i nekoliko puta u danu, što može biti zastrašujuće i negativno utjecati na kvalitetu svakodnevice”, zaključuje Satish Raj, kardiolog. 

A. A.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo