Zdravlje

Zdravlje

Sjećate li se svog prvog poljupca?

Neovisno o tome kada se i gdje dogodio, najveća romantična uspomena mnogih je prvi poljubac.

Čini se kako je on najjače urezan u pamćenje i srca ljudi, s obzirom kako se većina može sjetiti čak 90 posto detalja povezanih uz ovaj radosni trenutak.

S druge strane, prvo seksualno iskustvo pada u drugi plan i više se osoba može sjetiti manje detalja vezano za ovaj prvi put, nego oko prvog poljupca. Tako tvrde američki istraživači Sveučilišta u Teksasu.

Njihova čelnica, Sheril Kirshenbaum, sastavila je rezultate mnogih studija provedenih o poljupcima i objavila ih u obliku knjige ” The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us” (Znanost ljubljenja: Što nam govore usne).

Kirshenbaum je provela pokuse nad ženama i muškarcima koji su gledali snimke poljubaca, a njihova je moždana aktivnost praćena magnetskom rezonancom. Ustanovila je kako su žene više cijenile poljupce, a muškarci su ih vidjeli kao “sredstvo koje može poslužiti višem cilju – seksu!”.

“Žene pokušavaju izvesti zaključke o značenju veze na temelju jednog poljupca, što često vodi pogrešnoj komunikaciji”, tvrdi voditeljica istraživanja.

U svojoj knjizi, Kirshenbaum navodi kako nalazimo prve zapise o kulturi ljubljenja u Indiji (u drugom stoljeću), spominje knjigu iz 17. stoljeća u kojoj je opisano 20 vrsta poljupca u takve detalje da je bilo potrebno tisući stranica kako bi se sve bitno reklo. Autorica također napominje kako je strastveni francuski poljubac zgražavao engleske turiste početkom 20. stoljeća, a holivudski su prikazi ljubljenja zauvijek promijenili lice romantike, dodajući joj strastvenu notu.

Za kraj, želimo znati: Kako se odvio vaš prvi poljubac?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo