Zdravlje

Zdravlje

Skolioza je sve češća bolest! Kako je prepoznati i liječiti?

Skolioza je složen proces deformacije trupa koji uključuje morfološke promjene i transformaciju kralježnice koji se izmješta iz svoje izvorne pozicije prema kompleksnoj torziji.

Iako danas nema u Hrvatskoj detaljno provedenih istraživanja o skoliozi (termin koji se koristi da se opiše bočna iskrivljenost kralježnice, a temeljen na grčkoj riječi “skoliosis” što znači kriv), iz svakodnevne prakse fizioterapeuta i liječnika opće prakse uočavaju se dva vrlo zabrinjavajuća trenda: sve veći broj pacijenata oboljelih od skolioze, te sve niža dobna granica oboljelih pacijenata u Hrvatskoj.

Navedena poražavajuća statistika ujedno alarmira o iznimno zabrinjavajućem stanju građana Hrvatske, kada je skolioza u pitanju, zbog čega je mjesec lipanj izabran kako bi se svih 30 dana posvetilo prevenciji i liječenju ove bolesti koja je povezana s gubitkom fleksibilnosti u jednom ili više segmenata iskrivljene kralježnice.

Najčešći vid skolioze je idiopatska skolioza koja zahvaća oko 80-90% svih osoba sa skoliozom. Klasifikacija “idiopatska” znači da je porijeklo bolesti nepoznato. Grupa skolioze se dijeli u 3 podgrupe koje su određene periodom kad su prvi put otkrivene: A) Infantilna idiopatska skolioza: uzrast od 1. do 3.godine (više izražena kod dječaka), B) Junevilna idiopatska skolioza: uzrast 4. do 9.godine (u oba spola), C) Adolescentska idiopatska skolioza: uzrast od 9. do 17.godine (više izražena kod djevojčica), pretpostavlja se da je razlog nagli rast ulaskom u pubertet. Sve 3 grupe zahtijevaju tretman, D) Idiopatska adultna-degenerativna skolioza podrazumijeva odrasli uzrast te kod nekih pacijenata znači I recidiv I progresiju bolesti praćenu pojavom boli u donjem dijelu leđa. Segmentalnom nestabilnošću, osteopenijom, osteoporozom I pojavom bolnih sindroma kralježnice. Ova grupa zahtijeva tretman u vidu očuvanja stanja I prevenciju daljnje progresije. Potpuni oporavak je upitan radi okoštavanja kralježnice u toj dobi – opisuje poduzetnica Melisa Idrizi, vlasnica fizioterapeutskog centra Femur iz Zagreba, naglašavajući da je u sve četiri grupe važno započeti tretman odmah pri uočavanju prvih parametara koji upućuju na skoliozu.

Upravo je stoga ustanovljen i mjesec lipanj kao mjesec isticanja važnosti prevencije oboljenja o skolioze kao i njezinog učinkovitog liječenja, napose jer se pojavljuje u sve više pacijenata u Hrvatskoj te ono što posebno zabrinjava – u sve mlađih pacijenata.

Važno je rano otkrivanje tipičnih karakteristika skolioze te kroz tretman raditi na povratku kralježnice u normalan fiziološki položaj te zaustaviti napredovanje bolesti koliko je to moguće uz sinergiju pacijenta, obitelji, fizioterapeuta, ortopeda I ortotičara. Naglasak je multidisciplinaran pristup te mijenjanje svih dnevnih i životnih obrazaca.

Postoji nekoliko tretmana i metoda po kojima se učinkovito prevenira ili pak kod započete bolesti, liječi skolioza. No većina njih zajednički podrazumijeva:  procjenu pacijenta (klinički/vizualni pregled, testovi kralježnice. Inicijalno snimanje RTG-om, mogućnost snimanja Formetricom 4D), vježbe bazirane na 3D klasifikaciji, manualne tehnike, aktivnosti dnevnog života i program kućnog vježbanja, izradu individualnog terapijskog plana, praćenje pacijenta kroz tjedne ili mjesec (ovisno o rizičnosti progresije), otkrivanje tipičnih karakteristika skolioze, povratak normalnom posturalnom poravnavanju, usporavanje i sprečavanje progresije te isključivanje ortoza i operacije, vraćanje i zadržavanje prirodnog fiziološkog položaja kralježnice, povećanje pokretljivosti grudnog koša i respiratorne funkcije, uz program kućnog vježbanja i aktivni dnevni program te podršku za ortozu u slučaju da je neophodna – savjetuje Melisa Idrizi, vlasnica fizioterapeutskog centra Femur iz Zagreba ističući da se program provodi u dogovoru s roditeljima ukoliko se radi o maloljetnoj osobi, dok intenzitet i trajanje programa ovisi o stupnju bolesti i potrebama pacijenta.

Posebno uz rastući broj pacijenata oboljelih od skolioze, zabrinjava i činjenica da školski sustav zanemaruje prevenciju ove ozbiljne tegobe u sve mlađih naraštaja, te da nema sustavnih pregleda, te praćenja stanja oko skolioze u našim obrazovnim ustanovama i vrtićima.

Smatram da je potrebno u sustavu školstva provoditi opsežnije sistematske preglede prema Schroth protokolu jer je detaljan, multidisciplinaran, obuhvaća smjernice osvještavanja djeteta i roditelja te daje putokaz sto činiti. Centar za fizioterapiju Femur nudi pregled svim osobama koje sumnjaju na skoliozu ili pak žele prevenciju iste po Schroth metodi. Jer lipanj je mjesec svjesnosti o skoliozi i samo ovaj mjesec Femur može ponuditi besplatne preglede! Naime, u suradnji s poliklinikom Body Balance, službenom bolnicom Davis Cup reprezentacije surađujemo u prostorima njihove poliklinike gdje zajedno radimo klinički pregled i snimanje Formetric 3D/4D scan. Zašto je on važan? Riječ je o uređaju koji, bez štetnog zračenja, projicira površinu leđa te nam vizualno i analitički pokazuje i najmanje krivine kralježnice te na taj način omogućuje precizniju terapiju, a pacijentu omogućuje vizualizaciju napretka.

Po istraživanju provedenom na jednom finskom sveučilištu, osobe koje su mogle vizualizirati vlastiti napredak imale su skoro 40% bolje rezultate od onih koji tijekom terapije nisu imali uvid u napredak – poziva vlasnica fizioterapeutskog centra Femur iz Zagreba i napominje da o važnosti pregleda Formetric i toga kako nam interpretacija rezultata pomaže u terapiji skolioza, svi zainteresirani mogu više pročitati na sljedećem linku: https://bodybalance.hr/zasto-je-vazan-formetric/

Prijave za besplatni pregled za skoliozu, u mjesecu lipnju – mjesecu podizanja svijesti o ovoj bolesti, te njezinoj prevenciji i liječenju, obavljaju se putem maila: melisa.idrizi1701@gmail.com 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo