Smanjite valunge tijekom ljetnih vrućina - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Smanjite valunge tijekom ljetnih vrućina

Foto: Shutterstock

Valunzi su normalna pojava u periodu menopauze, iako se uvijek dobro konzultirati s liječnikom, postoje trikovi koji će vam pomoći da si olakšate ovo neugodno stanje.

Dok su naleti vrućine često povezani s manjkom estrogene u menopauzi, postoji nekoliko hormonskih probleme koji ih mogu uzrokovati. Na svu sreću tu su i razni načini koji će vam pomoći u borbi protiv simptoma menopauze.

Postoje dvije vrste valunga. Prva počinje u nogama i imate osjećaj kao da izgarate. Prati ga veliko znojenje nakon kojeg vam ne gine presvlačenje. Taj prvi tip obično je povezana s niskom razinom estrogena i može se liječiti hormonalnom terapijom.

Drugi tip valunga počinje u trupu ili oko vrata. Lice vam se može zacrveniti, znojite se, ali ne toliko kao kod prvog tipa. Ova vrsta valunga više je povezana s kortizolom. Podizanje razine kortizola može uzrokovati ozbiljne valunge, a nedavna istraživanja pokazalo je da reguliranje kortizola može smanjiti valunge.

Evo nekoliko savjeta kako si pomoći:

1. Opustite se

Terapija opuštanja može smanjiti razinu kortizola što može smanjiti intenzitet toplotnih udara i svesti ih na minimum. Hipnoza je jedan oblik opuštanja. Prema nekim istraživanjima žene koje sudjeluju u seansama hipnoze osjetno se smanjuju valunzi i pada razina kortizola. Uz terapiju koju vam propiše vaš liječnik, preporučuje se da odete na opuštajuću masažu ili se sami doma opustiti. Pustite si glazbu i uživajte.

2. Probajte akupunkturu

Čak i ako niste ljubitelj igala, možda bi bilo dobro da probate ovu metodu alternativne medicine. Prema nekim istraživanjima žene koje su primile akupunkturu primijetile su smanjenje simptoma menopauze.

3. Konzumirajte dodatke prehrani i ljekovito bilje

Razinu kortizola možete smanjiti i uzimanjem dodataka prehrani ili ljekovitog bilja. Indijski ginseng pokazao se kao izvrstan prirodan način da smanjite kortizol. Dodatak fosfatidilserin pomaže sniziti razinu tog hormona za samo deset dana. Kao i uvijek, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka, savjetuje FOXNews.

Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo