Zdravlje

Zdravlje

Spavanje je zdravo za srce

Prema velikom nizozemskom istraživanju, u kojem je sudjelovalo gotovo 18.000 ispitanika, dobar san bez prekida može biti jednako bitan faktor u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava kao i nepušenje.

Koliko sati spavate? Ako možete “odraditi” sedam sati “u komadu”, smatrajte se pravim sretnicima jer, osim što na taj način osiguravate dovoljno energije za sljedeći dan, ujedno se i štitite od moždanog i srčanog udara.

Spavanje je zdravo za srce

Prema velikom nizozemskom istraživanju, u kojem je sudjelovalo gotovo 18.000 ispitanika, dobar san bez prekida može biti jednako bitan faktor u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava kao i nepušenje, umjerena konzumacija alkohola, redovita tjelovježba ili uravnotežena prehrana.

Tako su istraživači nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš ustanovili da sedam sati sna može sniziti rizik od bolesti krvožilnog sustava, poput srčanog ili moždanog udara, za barem 22 posto.

Ispitanike, koji nisu bolovali od bolesti krvožilnog sustava na početku studije, pratili su kroz duže razdoblje i analizirali njihove navike, a zaključili

Studijom je ustanovljeno da četiri uobičajena i tradicionalna faktora (prestanak pušenja, tjelovježba, zdrava prehrana i umjerena konzumacija alkohola) mogu sniziti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 57 posto te za 67 posto ako govorimo o smrtonosnom ishodu srčanog ili moždanog udara. Kada su u tu jednadžbu uračunali i sedam sati sna, ovi su ispitanici uspjeli sniziti svoj rizika za 83 posto.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo