Zdravlje

Zdravlje

Spavanje u ovoj pozi može uzrokovati bolove u leđima, upozoravaju stručnjaci

ShutterstockShutterstoc

Vjerojatno ne razmišljate o tome u kojoj pozi spavate jer je to nešto prirodno.

No ipak baš ogovor na to pitanje može biti razlog zašto vas bole leđa. Krivo odabran položaj može utjecati na probleme sa snom ali i kralježnicom pa činjenica da ste spavali 8 sati ne mora ništa značiti za vaše zdravlje. 

Spavanje na trbuhu je najgora pozicija za vašu kralježnicu 

Ovaj položaj je jako ugodan i udoban, ali može uzrokovati štetu. Odmarati na trbuhu može uzrokovati loš položaj kralježnice na koju stavlja dodatni pritisak. “Ovaj položaj stavlja najveće opterećenje na mišiće kičme i zglobove jer “ravna” prirodno zakrivljeni izgled kralježnice”, pojasnio je Christopher Ornelas, liječnik otroped.  

Nedostaje vam discipline u životu? Pomozite si u 11 jednostavnih koraka

Ovo je poza koju liječnici savjetuju 

Marleen Caldwell, fizijatar, navodi kako je dobro spavati na leđima jer se tako težina tijela raspoređuje na cijelo tijlo, a ne samo na nekoliko važnih točaka. Dodaje kako je leđa potrebno držati u neutralnom položaju ako želite izbjeći bol. Postoje brojne dobrobiti spavanja na leđima, pa može utjecati na smanjenu učestalost glavobolja, smanjuje se bol u sinusima i krvni tlak. Uz to će pogodovati mladolikom izgledu jer ako spavate na leđima nećete pritiskati lice uz jastuk, što korz dulje vrijeme može uzrokovati bore. 

Spavati na boku je bolje nego spavati na trbuhu

Ova poza spavanja ima svoje dobre i loše strane. Kao prvo, ako spavate na boku, čini se da dolazi do smanjenog osjećaja boli u zglobovima i leđima, prema riječima stručnjaka s portala Helatline. No ovisno o vašem tipu tijela, spavanje na boku može dodati i određen pritisak na kukove i kralježnicu. Ako imate jako široke bokove, možete sprijećiti probleme tako da stavite jastuk između koljena. 

Ove jednostavne jutarnje navike pomoći će vam da lakše i brže smršavite

Cilj je, bez obzira na položaj spavanja, smanjiti pritisak na kralježnicu i pomoći da tijelo bude u najboljoj mogućoj poziciji. 

Ako morate spavati na trbuhu, postoje načini kako umanjiti štetu 

Ako ste pokušali spavati i u drugim položajima, ali vam je teško promijeniti naviku, stručnjaci iz Sleep Foundation savjetuju da koristite tanki jastuk za spavanje, a jedan takav možete i staviti ispod donjeg dijela trbuha. Stručnjaci također napominju da treba uložiti u tvrdi madrac kako ne biste potonuli u njega i tako dodatno iskrivili kralježnicu. Kako god spavali pokušajte u rutinu uvesti i vježbe istezanja odmah nakon buđenja. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo