Zdravlje

Zdravlje

Spremni na proljetne alergije?

S buđenjem proljeća bude se i alergije. Kihanje, curenje nosa, kašljanje, suzenje očiju… Američki fakultet alergije, astme i imunologije javlja nekoliko savjeta o držanju alergija pod kontrolom.

Prije 30 godina, deset posto populacije zapadnog svijeta je bolovalo od
alergija, a danas, alergije muče čak 30 posto stanovništva.

Antihistamini koje možete kupiti bez liječničkog recepta nisu toliko učinkoviti kao lijekovi na recept kada je u pitanju začepljeni nos. Možda će oni držati određene simptome alergija pod kontrolom, ali ne mogu puno utjecati na začepljenost nosa ili upale koje se često javljaju s alergijom.

Proizvodi za odčepljenje nosa u obliku spreja koje možete nabaviti bez recepta ne stvaraju ovisnost, međutim, zbog prekomjernog korištenja ćete morati koristiti više i više spreja kako biste dobili željene rezultate. Sprejeve koristite najviše tri dana za redom.

Konzumacijom lokalnog meda nećete pobijediti proljetne alergije.

Pretrage na koži su osjetljivije od krvnih pretraga kada govorimo
o dijagnostici alergija.

Alergije na pelud mogu dovesti do alergija na hranu. Oko trećine osoba koje su alergične na pelud istovremeno mogu reagirati na određene vrste hrane jer pelud i namirnice mogu imati slične proteine. Reakcija je obično blaga i može uključivati svrbež, peckanje u ustima, grlu ili usnicama.

K. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo