Zdravlje

Zdravlje

Srčani bolesnici moraju paziti na obujam struka

Ako bolujete od koronarne bolesti arterija i imate malo masnih naslaga na trbuhu – izloženi ste dvostruko većem riziku od umiranja, tvrde istraživači poznate Klinike Mayo.

Koronarna bolest arterija najčešća je vrsta bolesti srca.

Oni su analizirali podatke gotovo 16.000 bolesnika s koronarnom bolesti arterija iz pet zasebnih istraživanja i ustanovili kako je obujam struka jednako opasan faktor kao i pušenje ili povišeni kolesterol kada su u pitanju pacijenti s koronarnom bolesti arterija.

Čak i oni pacijenti koji su imali normalni indeks tjelesne mase, a bolovali su od srčanih bolesti bili su također skloniji umiranju. Tvrde kako je u pozadini način na koji se masnoća distribuira po tijelu. Tjelesna masnoća prethodno je povezana s višim rizikom obolijevanja od dijabetesa i bolesti srca.

“Visceralno salo je metabolički aktivnije. Stvara više promjena u kolesterolu, krvnom tlaku i šećeru u krvi. No, osobe koje uglavnom imaju masne naslage na drugim mjestima, pogotovo nogama i stražnjici, nisu izložene ovom povišenom riziku”, objasnio je Francisco Lopez-Jimenez, direktor kardiometaboličkog programa Klinike Mayo, ujedno i voditelj istraživanja objavljenog u stručnom časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Omjer struka i kukova lako se može izmjeriti i koristiti kao oruđe za liječnike kako bi mogli ocijeniti rizik od umiranja zbog koronarne bolesti arterija, savjetovao je Lopez-Jimenez.

Indeks tjelense mase je samo mjera težine proporcionalne na visinu. Čini se da je važnije kako je salo distribuirano po tijelu, objasnio je voditelj studije. Njegov je tim ustanovio kako samo malo masnoće u trbušm području može biti opasno za srčane pacijente – ono udvostručuje rizik od smrti.

Kako smanjiti rizik od bolesti srca?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo