Zdravlje

Zdravlje

Stalno morate na toalet? Evo kakve veze s tim ima manjak vitamina D

Shutterstock 1015406521

Prekomjerno aktivni mokraćni mjehur je sigurno neugodna pojava koja nas ponekad može dovesti i u neugodne situacije.

Učestalo mokrenje može se pojaviti kao rezultat unosa prevelike količine tekućine, a normalno je da da urinirate 7-8 puta u danu. Najčešći uzroci učestalog mokrenja su kod žena upale mjehura ili prekomjerno aktivni mjehur. Kod muškaraca uz to i problemi s prostatom ili spolne upale. Možda je najteže što ponekad ljudi  zbog učestalog mokrenja počnu izbjegavati socijalne situacije, a nerijetko zbog povlačenja u sebe nastanu problemi u kućanstvu ili na poslu.

Putovanja, odlazak u kino, na predstave ili u kazalište, pa i sam odlazak u grad ili bavljenje sportom mogu biti prava noćna mora. U slučaju lakših znakova upale neki čajevi, brusnica, propolis, ali i neki drugi dodaci prehrani mogu pomoći tijelu da prevlada upalu, ali tu su i rezultati nove studije koji otkivaju još jedan važan podatak.

Prema pisanju Američke asocijacije za urologiju, oko 33 milijuna stanovnika te zemlje ima ovaj problem. Trenutno postoje lijekovi koji mogu pomoći, ali pomoć možete potražiti i van recepta za lijekove i napraviti samo male pomake u svakodnevici. Nova studija otkriva da se na ovoj listi sad nalazi i još jedan poznati suplement.

Stručnjaci otkrivaju 20 jednostavnih navika koje će vam pomoći da živite dulje i ostanete zdravi

Radi meta analize objavljene ovog tjedna, četiri su znanstvenika u Izraelu, specijalisti za javno zdravstvo, napravili pregled studija prošle godine.  Koristili su dostupna istraživanja o preaktivnom mjehuru, inkontinenciji, oštećenjima stidne kosti i ozljede urinarnog trakta.

Od 7 studija koje su analizirali, čak je 6 pokazalo kako pojava i ozbiljnost inkontinencije jesu uvelike povezani s manjkom vitamina D u organizmu.  Dva su dodatna ispitivanja pokazala kako ovaj vitamin može biti dobar tretman kod urinarne infekcije. Čini se tako da većina studija povezuje dovoljan unos vitamina D sa zdravljem urinarnog trakta.

Vjerojatno već znate za dobrobiti vitamina D poput očuvanja zdravlja kostiju, podupiranja imuniteta pa čak i poboljšanja raspoloženja. Znanstvenici smatraju kako mišić koji je zaslužan za opuštanje i stiskanje mjehura ima receptore za vitamin D pa smatraju da tamo može pomoći ojačati mišiće organa oko zdjelice, pa tako i mjehura. No neće vam on samo pomoći da manje idete na toalet, već su neka istraživanja pokazala kako je on povezan s prevencijom raka mjehura.

Koliko nam je vitamina D potrebno?

Sunčev vitamin zaista nas može zaštititi od bolesti, no kako bi od njega imali takve dobrobiti, moramo unijeti daleko veće količine nego što glasi dnevna preporučena doza.
Stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma, no kada govorimo o povećanim potrebama zbog smanjenja rizika od razvoja malignih bolesti, unos sunčevog vitamina bi trebao biti znatno veći. Na tom su tragu udruženi američki istraživači ustanovili kako unos 4000 do 8000 međunarodnih jedinica vitamina D može sniziti rizik od raka dojke, kolorektalnog karcinoma, multiple skleroze i dijabetesa tipa 1.

Kako do sunčevog vitamina?

Naše tijelo može samo sintetizirati vitamin D, no za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite povisiti svoju razinu sunčevog vitamina, liječnici preporučuju najviše 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj ćete način sintetizirati otprilike 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a ostatak možete dobiti iz dodataka prehrani ili hrane!

Prehranom protiv raka debelog crijeva: Popis namirnica koje trebate jesti i izbjegavati

Masna riba, kao što je losos, tuna, skuša, pastrva ili sardina, predstavljaju bogat izvor vitamina D. Filet lososa koji teži 85 grama sadrži oko 447 IU vitamina D, a usporedbe radi, ista količina tune iz konzerve sadrži 154 IU. Sunčev vitamin također potražite u mlijeku, soku naranče (koji je često obogaćen vitaminom D), žutanjcima, jetricama (85 grama goveđih jetrica sadrži 50 UI) i margarinu.

A. A.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo