Zdravlje

Zdravlje

Stanite na kraj dosadnim gljivicama

Ljeto je omiljeno godišnje doba gljivica. Uz sunce i visoke temperature more, bazeni i jezera jednostavno pozivaju na toliko potrebno osvježenje. No, mokri kupaći kostimi, znoj, vrućina i vlaga stvaraju izvrsnu situaciju za napad raznim mikroorganizama.

Nema osobe koja se barem jednom nije susrela s napornim i nadasve neugodnim problemom gljivica. Ovi dosadni mikroorganizmi široko su rasprostranjeni u okolišu pa se često dogodi da završe i u našem organizmu.

Naime, njihovom razmnožavanju pogoduje znoj kao i ostali vlažniji dijelovi tijela. Zbog toga se one mogu pronaći u probavnom traktu, među nožnim prstima, a kod žene i u rodnici.

Obično dolazi do infekcije gljivicom candida albicans koja napada kožu, nokte te oralnu, vaginalnu, urinarnu i analnu sluznicu. Gljivične infekcije mogu se pojaviti i na leđima. Tada govorimo o gljivici malassezia furur. Širi se znojenjem, a prepoznajemo ju po okruglim mrljama, suhoj i prhutavoj koži. Inače je, u manjim količinama, njen prirodni stanovnik. Osim što predstavljaju estetski problem, ove tegobe itekako mogu biti bolne i neugodne.

Unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, kure antibiotika, korištenje antibebi pilula, razne terapije kortizonom i hormonalne promjene – sve su to faktori koji narušavaju osjetljivu ravnotežu naše flore. Slastice i pivski kvasac samo će produžiti borbu, dok su probiotički jogurti dobrodošli saveznici.

Kako si pomoći?

Za početak saznajte radi li se doista o gljivičnoj infekciji. U slučaju candide najčešće se to radi laboratorijski – markerima iz testova stolice, sline, krvi i urina.

Ukoliko je došlo do zaraze, kožu i rodnicu je najbolje tretirati protugljivičnim kremama i vaginaletama na bazi klotrimazola. Oni ne djeluju samo na spomenute gljivice već i na neke gram-pozitivne bakterije na način da mijenjaju propusnost gljivične membrane. Klotrimazol je zapravo antimikotik širokog spektra djelovanja koji dobro prodire u kožu, ali se ne apsorbira u sustav. Primjena je jednostavna. Krema se nanese u tankom sloju i utrljava kružnim pokretima dva puta na dan. Najbolje je to činiti ujutro i navečer i upotrebljavati ga koliko veličina i mjesto infekcije nalažu. Već prvi tjedan simptomi bi se trebali ublažiti, a primjenu nastavite još barem četrnaest dana. Vaginaletu je najbolje, tri noći zaredom, smjestiti što dublje u rodnicu. Važno je napomenuti kako se terapija vaginaletama ne provodi za vrijeme mjesečnice i potrebno ju je završiti prije iduće. Svakako, poželjno se i preporučljivo javiti svom obiteljskom liječniku, dermatologu ili ginekologu.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo