Štedjeli na grijanju i završili u bolnici! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Štedjeli na grijanju i završili u bolnici!

Sve je više i više Britanaca koji se oslanjaju na termofore kako bi pokazali zube zimi, pokušavajući uštedjeti na grijanju. No, jednako tako se sve češće događaju nezgode s ovim malenim grijućim napravama.

Osoba koja je patentirala termofor bio je naš slavni izumitelj Slavoljub Penkala.

Naime, britanske su bolnice zabilježile znatni porast osoba koje su ozlijedili termofori u posljednje dvije godine, a ove bi grijajuće gumene boce znale eksplodirati u krevetu – usred noći.

Ako nisu napravljeni od kvalitetne gume ili ako se ona stanjila, moguće je da se rasprsnu, što može rezultirati opečenom kožom. Britanski su stručnjaci izjavili kako su u nekim slučajevima čak bile potrebne i transplantacije kože.

“Broj osoba koje trebaju bolničku obradu zbog opeklina uzrokovanih termoforima porastao je u posljednje dvije godine, no taj broj predstavlja samo kap u moru, s obzirom da se većina neće prijaviti u bolnicu. Mnogi pokušavaju sami tretirati opekline, često jer se srame toga što im se dogodilo ili zbog mjesta koje su ozlijedili“, objasnio je Quentin Frew, voditelj studije Sveučilišta Anglia Ruskin.

Njegov je tim analizirao opekline kod 50 osoba koje su uzrokovane nezgodama s termoforima, a prosječno, koža se pacijenata oporavila nakon tri i pol tjedana.

Prema britanskim istraživačima, obitelji u sve većem broju kupuju jeftine termofore iz inozemstva koji su napravljeni od gume koja se lako stanji i istroši. Također, napominju da je sve više osoba koje ih koriste kao jeftiniju alternativu grijanju na plin, struju ili loživa sredstva, sve s ciljem uštede.

“Jasno je da se javila potreba povećati svijest o tome da su termofori sposobni prouzročiti ove značajne dugoročne opekline te naglasiti mjere opreza koje se mogu poduzeti kako bi se te ozljede spriječile. Naime, jedan od češćih problema je nepravilno čuvanje termofora, zbog čega se guma stanjuje“, savjetovao je voditelj istraživanja. Također, u termofor ne biste smjeli uliti kipuću vodu jer će ona stanjiti sloj gume.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo