Što je kiropraktika? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što je kiropraktika?

Zdravstvena metoda koja se bavi funkcionalnim poremećajima zglobova kičme i zglobova ekstremiteta te poremećajima rada unutrašnjih organa koji su njima izazvani naziva se kiropraktika. Zbog funkcionalnih poremećaja kičme često se javljaju bolovi u različitim dijelovima tijela kao i poremećaji funkcije različitih organa, bez prisustva bolova u kičmi.

Kiropraktika je osnovana 1895. godine, a njen osnivač je Daniel David Palmer. Danas u svijetu postoje fakulteti kiropraktike kao npr. u Americi, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Japanu. Studij kiropraktike traje punih šest godina. Nakon toga slijedi dodatna specijalizacija ako se doktor kiropraktike želi specijalizirati u određenoj tehnici. U gotovo u svim evropskim zemljama postoje udruženje lječnika
kiropraktičara čiju praksu priznaje i podržava liječnička komora, a
fondovi zdravstvenog osiguranja plaćaju njihove usluge.

Kiropraktika je liječenje zdravstvenih smetnji izvora u kralježnici i živčanom sustavu

Korekciju kralježnice kiropraktičari izvode rukama, dok klijent leži na stolu za namještenje. Primjenjuje se lagani, usmjereni pritisci na određena područja kralježnice koja se pokreću neprirodno, te kao takva mogu prouzročiti daljnje degenerativne promjene u funkcioniranju pojedinih organa i tijela. Svrha je takvog postupka uklanjanje pritiska i iritacije osjetljivih živaca. Namještanjem se kralješcima vraća prirodna pokretljivost.

Koliko je sigurna kiropraktika?

Puno je ljudi koji su prošli određene tretmane kod kiropraktičara i svjedoče o tome da im je puno pomoglo i da štetnih posljedica nije bilo.

Edzard Ernst, profesor komplementarne medicine na Sveučilištu u Exeteru, proveo je istraživanje gdje je uz kolege prikupio podatke 60 nasumičnih ispitivanja kiropraktike koja su provedena od siječnja 2000. do srpnja 2011. Rezultati su pokazali da je u 29 studija propušteno prijavljivanje bilo kakvih neželjenih nuspojava te da je u 16 od 31 studije u kojima su one bile prijavljene istaknuto da se nezgode nisu dogodile tijekom ispitivanja. Rezultati su objavljeni u časopisu New Zealand Medical Journal.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo