Što je to hiperpigmentacija kože?

hiperpigmentacija, melanin

Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakteriziran tamnim područjima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože. Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti neestetske smeđe mrlje svojstvene ovom benignom poremećaju.

Točne uzroke možemo podijeliti u dvije skupine: vanjske i unutrašnje. Vanjski uzroci mogu biti oni koji dolaze iz okoliša, kao što je izloženost sunčevim zrakama, ili zbog kemijskih spojeva (betaksolol, minociklin, estrogen, progesteron i sl.). Unutarnji uzroci se odnose na naslijeđe – osobe tamnije kože imaju veću sklonost razvijanja ovog poremećaja, te na određene bolesti kao što su:

  • bilijarna ciroza (autoimuni proces gdje imunološki sistem napada stanice jetre zamjenjujući ih s nekim stranim antigenom)
  • skleroderma (progresivno otvrdnuće kože)
  • Cushingov sindrom (poremećaj koji je posljedica povišene razine hormona stresa kortizola koji uzrokuje debljanje)
  • sindrom policističnih jajnika
  • Peutz-Jeghersov sindrom (nasljedna bolest u kojoj postoje male nakupine mladenačkih polipa koji se pojavljuju u želudcu, tankom i debelom crijevu)
  • Nelsonov sindrom
  • manjak vitamina B12
  • manjak folne kiseline
  • seboroična keratoza.

Sunčeva svjetlost

Pjegice, staračke mrlje i mrlje od sunca su uzrokovane štetnim ultraljubičastim zrakama sunca koje oštećuju melanin i rezultiraju privremenom ili trajnom diskoloracijom. Često ovakve mrlje možete zamijetiti na licu i rukama, međutim, mogu se javiti na bilo kojem dijelu kože koji je bio izložen suncu.

Ožiljci

Ožiljci od traume ili operacije mogu također uzrokovati promjenu boje kože, a čak i kada problem nestane, tamna mjesta ostaju.

Trudnoća

Melazma je hiperpigmentacija kože koja  se javlja za vrijeme trudnoće, iako ponekad može zahvatiti i muškarce. Obično se o njoj govori kao o masci trudnica jer smeđe mrlje pokrivaju lice – uglavnom nos i obraze. Ovaj poremećaj obično prođe sam od sebe nakon trudnoće i ne izaziva veće probleme.

Dijagnoza i liječenje

Ako primijetite promjenu određenih dijelova kože javite se dermatologu za pregled koji će ustvrditi pravi razlog pojave ovog poremećaja. Kada specijalist analizira razmjer zahvaćenog područja, propisat će vam prikladnu terapiju.

Liječenje se odnosi na onu bolest koja je uzrokovala hiperpigmentaciju kože, a svakako ograničite izlaganje sunčevoj svjetlosti. Uvijek nosite kremu za visokim zaštitnim faktorom. Ukoliko je bolest zahvatila dublje slojeve kože, terapija bi u tom slučaju mogla biti nešto dugotrajnija.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!