Zdravlje

Zdravlje

Što miris stolice otkriva o vašem zdravlju?

Foto: Shutterstock

Postoje mnoge stvari koje u svome organizmu ne primjećujemo. Međutim, još je gore ako nam organizam šalje upozorenja, a mi ih svjesno ili nesvjesno ignoriramo.

Iako nije najugodnija tema, detalji o našoj stolici mogu reći što se događa u našem organizmu i više nego smo mi toga svjesni. Jedan od glavnih pokazatelja je li nešto u redu ili nije jest – miris naše stolice. Istina, ničija stolica ne miriši na vaniliju, ali kada primijetimo miris koji nije uobičajen, možda bismo trebali potražiti savjet liječnika.

Miris stolice uvijek ovisi o dvije stvari – o onome što smo jeli i o bakterijama koje se nalaze u našem probavnome traktu.

Postoji preko 10 bilijuna mikroorganizama koji žive u našem probavnome traktu. Oni, između ostaloga, sudjeluju u stvaranju mirisa naše stolice. Osim mikroorganizama, za više ili manje neugodan miris naše stolice zaslužna je razgradnja tvari koje smo unijeli u organizam, i to uglavnom bjelančevina. Stoga, ako je miris vaše stolice jako neugodan dan-dva, ne brinite; vjerojatno se još uvijek razgrađuje ono što ste pojeli

Kada se obratiti liječniku?

 

Ako jako neugodan miris vaše stolice traje duže i još se, k tomu, promijenila vaša probava (rjeđa je ili češća nego inače), može biti da je vrijeme za savjetovanje s liječnikom. Upravo je to jedan od simptoma kod mnogih bolesti: sindrom iritabilnoga crijeva, alergijska reakcija na određenu hranu, razne infekcije pa čak i krvarenje unutar probavnoga traka.

Nemojte se sramiti razgovarati o ovome sa svojim liječnikom. Oni su već sve čuli o tome, a (raz)govorom o tome možete sebi samo pomoći – ili spriječiti razvoj neke od bolesti ili barem olakšati trenutno stanje.

Kako crijeva utječu na vaše duševno zdravlje?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo