Zdravlje

Zdravlje

Što morate znati o bolesti Jade Pinkett Smith? Razloga za ispadanje kose je mnogo

Shutterstock

Cijeli svijet bruji o događaju po kojem će, čini se, ovogodišnja dodjela nagrade Oscar ostati zapamćena.

Glumac Will Smith, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu, iznenadio je sve koji su prisustvovali, ali i putem malih ekrana pratili dodjelu nagrada, svojom reakcijom kada je komičar Chris Rock uputio neprimjerenu šalu na račun izgleda njegove supruge Jade Pinkett Smith koja je izgubila kosu zbog alopecije.

Alopecia areata je često, obično benigno, kronično oboljenje kose koje uzrokuje ispadanje vlasi s određenih dijelova tijela, najčešće s vlasišta. 

Što uzrokuje alopeciju i kako se liječi, pojašnjava naša suradnica, dr. med. Jelena Meštrović Štefekov, dermatologinja: 

“Stručnjacima još uvijek nije potpuno jasno zašto i po kojem principu nastaje alopecija areata. Oni vjeruju da do ispada vlasi/dlake dolazi zbog razvijanja jedne vrste imunološke reakcije te da tu reakciju mogu potaknuti različiti čimbenici – tzv. fokusi – zbog čega se kod pacijenata obavljaju brojne pretrage. Međutim, postoje slučajevi kad liječnici spomenutom obradom često ne mogu pronaći mogući uzrok bolesti. Liječenje alopecije areate obično traje dugo. Pacijent je na dobrom putu oporavka ako ne nastaju nova žarišta te ako u postojećima rastu nove vlasi. To je, slažu se stručnjaci, vrlo dobar znak!”.
Dodaje i kako se Alopecija areata češće javlja kod osoba koje imaju povišena antitijela štitnjače. 

“Nema specifične terapije za alopeciju aretu, različitim protuupalnim preparatima (losionima, kremama, injekcijama), pokušava se zaustaviti imunološka reakcija koja je dovela do ispadanja vlasi, kako bi mogle izrasti nove. Terapijom – u početku je to uvijek aplikacija protuupalnog – najčešće kortikosteroidnog losiona ili kreme – pokušava se zaustaviti ova imunološka reakcija i ispadanje vlasi. Kad je širenje žarišta i ispadanje vlasi zaustavljeno, tada se “radi” na pospješenju rasta novih vlasi”.

U početku svog rasta, dlake su uvijek tanke, mekane, svijetle – kao kod djeteta. Nakon nekog vremena one prelaze u “prave” tzv. terminalne dlake i dobivaju “punoću” i koloraciju koja im pripada.

Što kada kosa ispada radi bolesti? 

Ispadanje kose kao posljedica stresa i bolesti nije neuobičajeno, a danas se sve češće govori i o tom stanju kao posljedici preboljene bolesti COVID-19. 
Nevia Delalle, dr. med., spec. dermatologije i venerologije donosi više informacija o ovom problemu; 

“Jedan od simptoma koji su posljedica COVID-19 je i ispadanje kose. Oko 50% pacijenata nakon preboljele infekcije ima upravo problem s opadanjem kose. Radi se o telogenom efluviju, koji nije rijetka pojava u dermatološkim ordinacijama. To je difuzno opadanje kose koje se javlja 2-3 mjeseca nakon utjecaja potencijalnog stresora, u ovom slučaju virusne infekcije. Nije specifičan samo za COVID i može se javiti nakon bilo koje virusne ili druge infekcije, ali kako je uz pandemiju i opće stanje u zemlji i u svijetu specifično i pod konstantnim bombardiranjem lošim vijestima, uz fizičku traumu izazvanu samim virusom imamo i psihološki faktor, zbog čega se utjecaj multiplicira. Ukratko, ciklus rasta dlake dijelimo u tri faze. Anagena faza je aktivan rast kose koji traje 3-6 godina, slijedi je faza mirovanja i potom faza ispadanja. Do ispadanja kose dolazi kada na folikul djeluje neka štetna tvar izvana ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo funkcionirati. Normalno je ispada do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluviju, dakle prijevremenom prekidu anagene faze i prijelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno prorjeđuje. Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma (kojom je pogođen cijeli svijet, a u Hrvatskoj dodatno pogoršan potresima), bolest, hospitalizacija, kirurški zahvat, pothranjenost i lijekovi. U jednoj studiji provedenoj na 15.345 pozitivnih pacijenata na COVID-19, u bolnici Henry Ford Hospital, u Detroitu dokazano je da su svi oboljeli pacijenti bili pod znatno većim psihološkim stresom. Usto, oslobađanje proinflamatornih citokina i oštećenje antikoagulacijskih mehanizama mogu utjecati na razvoj telogenog efluvija. Uz sistemski upalni odgovor i stvaranje mikrotromba unutar folikula vlasi u čijem smjeru je i provedena ova studija. Upravo navedeni mikrotrombi mogu dovesti do okluzije krvnih žila folikula vlasi. Većina pacijenata imala je teški oblik bolesti te bila na terapiji antibioticima, sistemskim kortikosteroidima i/ili hidrokinonom.”

Kako je frizerka otkrila rak kože kod klijentice: Evo na što treba obratiti pažnju

RAST KOSE POSTUPNO SE VRAĆA U NORMALU

“Telogeni efluvij nastaje nešto češće kod žena nego kod muškaraca, a najčešće unutar 6 do 12 mjeseci dolazi do oporavljanja kose i to je važno objasniti pacijentima. Po prekidu uzimanja lijekova te oporavljanjem organizma nakon infekcije COVID-19 postupno će se i rast kose vraćati u normalu, ali za to je potrebno i dulje od godinu dana s obzirom na limitiranost brzine rasta kose. Treba pričekati da se ciklus rasta kose vrati u anagenu ili fazu rasta. Savjetuje se korigiranje malnutricije i dodatnu suplementaciju proteinima, vitaminima i željezom te elementima u tragovima kao što su selen, bakar i cink i svakako edukacija pacijenata kako bi se pojasnilo o kakvom se poremećaju radi i zbog čega nastaje. Drugim riječima, važno je znati da se radi o uobičajenom poremećaju nakon teške infekcije koja je još dodatno praćena jakim psihičkim opterećenjem. U liječenju, odnosno kako bismo pospješili što bolji oporavak, mogu se provoditi mezoterapijski postupci, PRP te transplantacija matičnih stanica. Osim toga, bez obzira na akutnu infekciju, svakako treba provjeriti i hormone štitnjače, prisutnost anemije ili drugih poremećaja”, zaključila je liječnica.

Gubitak kose vas zabrinjava? Postoji jedan vitamin koji bi mogao puno pomoći

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo