Zdravlje

Zdravlje

Što nakon otkrivanja karcinoma debelog crijeva – koje su metode liječenja dostupne?

Shutterstock

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16% slučajeva u muškaraca i 13-14% slučajeva u žena. O dramatičnom porastu novooboljelih i umrlih od raka debelog crijeva najbolje pokazuju podaci prikupljeni od postanka Hrvatske države do danas.

Jedina metoda kojom se možemo riješiti karcinoma debelog crijeva jest kirurško uklanjanje zahvaćenog dijela crijeva. Ako je karcinomom zahvaćen desni dio crijeva, uklanja se taj dio – desna hemikolektomija, a ako je zahvaćen lijevi, izvodi se lijeva hemikolektomija. Kad je zahvaćen završni dio crijeva, rektum, i to za više od 6 cm od čmara – anusa, radi se nisko prednje uklanjanje crijeva. Ako je karcinom niže postavljen, zahtijeva se trajna kolostoma. (Slika 7.)

 

Slika 7. Kada je tumor zahvatio završni dio debelog crijeva nedaleko od anusa, tada je potrebno debelo crijevo izvesti na površinu trbuha – kolostoma.

Što je karcinom otkriven u ranijoj fazi, to je izlječenje bolje

Međutim, u jedne trećine operiranih bolesnika karcinom se može ponovno pojaviti, pogotovo u bolesnika s Dukes B i C stupnjem karcinoma. U tih je bolesnika potrebno provesti kemoterapiju.

Kemoterapija podrazimijeva primjenu određenih lijekova koji uništavaju tumorske stanice te zaustavljaju njihov rast i razmnožavanje.

Za razliku od kirurškog liječenja i zraženja, kemoterapija ima susatvni učinak na tijelo pa u većoj mjeri osim na tumorske stanice djeluje i na zdrave stanice u tijelu, posebice one koje se brzo dijele ( primjerice na stanice koštane srži, sluznice probavnog sustava ili vlasišta). Zbog toga se u bolesnika liječenih kemoterapijom javljaju tegobe odnosno nuspojave pri čemu su najčešće mučnina, povraćanje, ćelavost i pad broja krvnih stanica. Kemoterapija je korisna i kod karcinoma završnog dijela debelog crijeva. Ovdje se kemoterapija kombinira s radioterapijom (zračenjem).

Bobičasto voće, agrumi i čokolada… Ovo su namirnice koje bi trebale jesti osobe oboljele od raka

Ako je tumor velik, radioterapiju provodimo i prije operacije. Cilj je smanjiti tumor kako bismo ga lakše operirali.

Upotreba lasera

Ako karcinom nije moguće operirati, tada se tumorska masa može smanjiti uporabom lasera. Vodič laserske zrake se uvodi do karcinoma s pomoću kolonoskopa i pod kontrolom oka se izvodi lasersko spaljivanje tumora kako bi se omogućio prolaz stolice. Drugi način je postavljanje posebnih proteza, stentova, u područje crijeva koje je suženo karcinomom. Ovim se metodama ne rješava karcinom nego njegova posljedica; zatvaranje crijeva i nemogućnost odvajanja stolice.

Lijekovi

Danas su dostupni i lijekovi koji zbog svog mehanizma djelovanja imaju i manje nuspojava od klasičnih kemoterapeutika. Spadaju u skupinu ciljane biološke terapije. To je najmodernija metoda liječenja raka crijeva, učinkovito uništava tumorske stanice sa osjetno manjom štetnosti za organizam u cijelosti. Naime, tumorima su za rast potrebni kisik i hranjive tvari. Nakon što naraste do određene veličine, tumoru je potrebna vlastita mreža krvnih žila. U tome važnu ulogu igra vaskularni endotelni čimbenik rasta (VEGF) koju proizvodi sam tumor. Pod utjecajem ovog čimbenika nastaju nove žile, što može dovesti do rasta tumora i pojave metastaza.

Ovih se 7 opasnih bolesti lako sa psećeg izmeta prenose na čovjeka! Jedna od njih je salmonela…

Tijekom terapije protiv nastanka novih krvnih žila, kombinirane različitim kemoterapijama, putem infuzije ciljano se ubrizgava u organizam protutijelo koje se vezuje na VEGF molekulu i koje onemogućuje rast žila.

Primjena protutijela za onemogućivanje rasta žila uz kemoterapiju u velikoj je mjeri povećala učinkovitost liječenja debelog crijeva.

Autor: HLPR

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo