Zdravlje

Zdravlje

Što nakon završetka samoizolacije? HZJZ objavio trenutne preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravztvo objavio je informacije vezane za završetak izolacije (zdravstvenog nadzora) i povratak na radno mjesto. Treba znati da je ovo trenutna preporuka.

Osobe koje tijekom razdoblja samoizolacije od 14 dana ne razviju niti jedan simptom kompatibilan s COVID-19 (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha) mogu se vratiti na svoje radno mjesto bez provedbe testiranja.

Izuzetak su zdravstveni radnici koji su upućeni u samoizolaciju kao bliski kontakti oboljelih, a koji tijekom samoizolacije nisu razvili niti jedan simptom COVID-19 bolesti (asimptomatski tijekom samoizolacije). Takvi se zdravstveni radnici na svoje radno mjesto mogu vratiti nakon provedenog testiranja 14. dana samoizolacije i zaprimanja negativnog rezultata testiranja.

Prekid kućne izolacije oboljelih od COVID-19 (trenutna preporuka, HZJZ, 23.03.2020.)

Ograničena su saznanja o kliničkim simptomima tj. spektru bolesti, efikasnosti prijenosa i trajanju izlučivanja virusa oboljelih od COVID-19. Ova se preporuka može mijenjati kako se prikupljaju nove informacije. Strategija o prekidu kućne izolacije uključuje:

1) odluku bez provedbe testiranja (uzimajući u obzir vrijeme od početka bolesti i vrijeme nakon oporavka)

2) odluku temeljenu na testiranju

1) Odluka o prekidu kućne izolacije bez provedbe testiranja* – simptomatski bolesnici

Oboljeli od COVID-19 koji imaju simptome i upućeni su na kućno liječenje mogu prekinuti kućnu izolaciju ako su ispunjeni sljedeći kriteriji: 

  • isteklo je barem 3 dana (72 sata) od oporavka što se definira kao normalizacija tjelesne temperature bez uporabe antipiretika i poboljšanje respiratornih simptoma (npr. kašlja, kratkoće daha)  
  • isteklo je barem 7 dana od početka simptoma

2) Odluka temeljena na testiranju – simptomatski bolesnici

Oboljeli od COVID-19 sa simptomima i upućeni na kućno liječenje mogu prekinuti izolaciju ako su ispunjeni sljedeći kriteriji: 

  1. normalizacija tjelesne temperature bez uporabe antipiretika 
  2. poboljšanje respiratornih simptoma (npr. kašlja, kratkoće daha) I
  3. dva negativna RT-PCR nalaza na SARS-CoV-2 u razmaku od ≥ 24 sata (ukupno 2 negativna nalaza brisa nazofarinksa)

Zdravstveni radnici i drugi radnici s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama mogu se vratiti na svoje radno mjesto donoseći isključivo odluku o prekidu izolacije temeljenu na testiranju. Testiranje u oboljelih zdravstvenih djelatnika provodit će se nakon normalizacije temperature bez upotrebe antipiretika i poboljšanja respiratornih simptoma.

Oboljeli od COVID-19 (laboratorijski potvrđena bolest) bez ijednog simptoma bolesti – asimptomatski bolesnici upućeni na kućnu izolaciju mogu prekinuti izolaciju* ako su ispunjeni sljedeći kriteriji: 

kad je proteklo barem 7 dana od dana prvog pozitivnog rezultata testiranja na COVID-19 i kasnije ne razviju nikakve simptome.

*Ne odnosi se na zdravstvene radnke i druge radnike s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama

HZJZ

Foto: Pixsell, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo