Zdravlje

Zdravlje

Što svaki putnik mora imati sa sobom – uvijek?

Ako bude snijega, mnogi će se uputiti u više krajeve gdje mogu uživati u skijanju, snowboardu, sanjkanju i sličnim zimskim radostima. Osim dobrog društva, postoje određene stvari koje obavezno morate ponijeti sa sobom!

Poznat po mnogim gostovanjima u Oprahinoj emisiji, a i po svom talk showu, dr. Mehmet Oz u nedavnoj je emisiji savjetovao koje stvari putnici uvijek trebaju imati sa sobom, neovisno o zemlji u kojoj se nalaze. Svoje savjete je nazvao tajnim rješenjima.

Tajno rješenje br. 1: Kako spriječiti glad?

U svojoj torbi uvijek držite sjemenke bundeve koje predstavljaju bogat izvor proteina i magnezija. Magnezij spada u skupinu “bitnih minerala” i životno je važan sastojak tjelesnih stanica. Glavna mu je uloga aktivacija brojnih enzima uključenih u stvaranje energije tijela. Osobito je važan za rad srca, kontrakciju mišića i zdravlje živčanog sustava. Magnezij također sudjeluje u mineralizaciji kostiju te je neophodan za zdravlje i vitalnost organizma.

“Sjemenke bundeve daju vam sve nutrijente koji su vam potrebni, a ne sadrže šećer poput granole. Također su jednostavne za nositi, a zaštitari na aerodromima vam ih neće oduzeti”, savjetovao je dr. Oz.

Tajno rješenje br. 2: Kako spriječiti zadah iz ustiju?

Koliko god držati do oralne higijene, zadah iz ustiju problem je koji će mučiti svakoga. Iako će mnogi ovoj tegobi doskočiti pepermint bombonima ili žvakama s metvicom, Dr. Oz ipak savjetuje nošenje jednokratne četkice za usta.

“Ne brinem se samo zbog vašeg zadaha… Jednokratne četkice mogu ukloniti plak s vaših zuba, one nisu samo za zadah nego i za druge stvari koje su korisne za higijenu ustiju. Pepermint bombon neće sastrugati plak, a također vam nije potreban njegov šećer… Ove su četkice sjajne kad ste u pokretu ili kad vas čeka važan sastanak”, objasnio je Mehmet Oz.

Tajno rješenje br. 3: Kako se mogu zaštititi od sunca: šiltericom ili sunčanim naočalama?

Torba glavu čuva, a sunčane naočale čuvaju vaše oči. Svoj dom sigurno nećemo napustiti bez sunčanih naočala u sunčanim ljetnim danima, no s druge strane, na ovaj oblik zaštite zaboravljamo zimi. Oči su ranjive cijele godine, a ne samo za vrijeme ljeta kada je vrijeme uglavnom sunčano i UV zrake prijete na svakom koraku. Zaboravljamo kako je zimsko sunce jednako štetno kao i ljetno.

Pretjerano izlaganje zimskom suncu i UV zrakama bez odgovarajuće zaštite može privremeno oštetiti oči, pa čak i uzrokovati fotokeratitis. Možemo ga usporediti s opeklinama kože nakon sunčanja, samo što se upala javlja u rožnici oka. Simptomi su bol u oku, izrazita osjetljivost na svjetlo i osjećaj bockanja, kao da imate zrnca pijeska u očima.

Iako je većina dana oblačna, sunčeva se svjetlost reflektira u česticama snijega, što je jednako refleksiji s površine mora ili pijeska. Također, kada snijeg padne, sve oko nas je bijelo, što donosi veću količinu svjetlosti u naše oko, čak 12 puta veću nego što nam je zaista potrebno. UV zrake su pojačane kada se reflektiraju, te tako lako mogu oštetiti površinu oka.

“Štitite svoje oči 12 mjeseci godišnje, a ne samo ljeti. Šilterice su sjajne za vašu kosu, no ne mogu vas zaštititi od reflektiranih zraka, pogotovo u zimskim mjesecima. Neka sunčane naočale blokiraju 95 posto UVA i 99 posto UVB zraka”, savjetovao je dr. Oz.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo