Zdravlje

Zdravlje

Što sve pokriva Europska kartica zdravstvenog osiguranja?

Kako možemo ostvariti zdravstvenu zaštitu u inozemstvu? Pokriva li Europska kartica zdravstvenog osiguranja sve troškove? Zamijenjuje li ona putno osiguranje? Odgovore otkriva stručnjak HZZO-a, dr. Jurica Toth.

Ako planirate uživati u čarima Adventa u nekoj bliskoj europskoj destinaciji ili ste već isplanirati novogodišnje skijanje, sigurnost da ste u slučaju nesreće medicinski zbrinuti može vam pružiti Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO). S njom je boravak u inozemstvu jednostavniji za sve osobe kojima je potrebna neodgodiva medicinska skrb te za kronične bolesnike. Riječ je o kartici koju besplatno mogu izvaditi svi osiguranici HZZO-a, a koriste je samo kada je u pitanju privremeni boravak u jednoj od zemalja Europske unije.

Mnogi su korisnici ostali zbunjeni njenom funkcijom. Zamijenjuje li ona
putno osiguranje? Pokriva li apsolutno sve troškove? Može li se
koristiti bilo gdje?

“EKZO pokriva svu nužnu i neodgodivu zdravstvenu skrb u zemljama Europske unije, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, i to kod ugovorenih zdravstvenih ustanova prema istim uvjetima i po istoj cijeni kakvu imaju osobe osigurane u toj zemlji”, otkrio nam je dr. Jurica Toth iz HZZO-a.

“EKZO nipošto nije zamjena za putno osiguranje: ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite, spašavanja, zračnog prijevoza u domovinu, nadoknade izgubljenog vlasništva i sl. Ona također ne pokriva troškove ako putujete isključivo radi pružanja medicinskog tretmana, primjerice ako je svrha putovanja porod”, otkrio je dr. Toth.

Uslugu je potrebno nadoplatiti ako država u kojoj se ona ostvaruje naplaćuje participaciju, a u slučaju da svejedno platite korištenje zdravstvene usluge (kada participacija nije u pitanju), možete HZZO-u podnijeti zahtjev za povrat troškova.

Što znači neodgodiva zdravstvena skrb?

“Neodgodiva zdravstvena skrb podrazumijeva zdravstvenu zaštitu u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima (primjerice kontrola krvnog tlaka) te u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta (ako svrha putovanja nije sam porod u stranoj zemlji). Također uključuje dijalizu, terapiju kisikopm, tretmane za astmu i sl, no adi korištenja tih usluga potrebno je prethodno se dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom državbe u koju namjeravate otputovati”, savjetovao je dr. Toth.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja potpuno je besplatna i jednostavno se može zvaditi ili putem mrežnih stranica zavoda ili osobno u bilo kojoj područnoj službi. Vrijedi godinu dana, a u pravilu se dobiva unutar sedam dana.

Ako planirate putovanje u neku od spomenutih zemalja i želite biti sigurni, na raspolaganju vam je i besplatna aplikacija za pametne telefone “European Health Insurance Card” koja pregledno i jednostavno objašnjava upute za korištenje kartice za svaku pojedinačnu zemlju. Dostupna je putem Google Play trgovine i iTunesa.

Sigurno putovanje vam želi Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo