Što sve uzrokuje križobolju? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što sve uzrokuje križobolju?

Foto: Shutterstock

Križobolja je prilično raširen fenomen. Ako se nikada u životu niste uhvatili za križa s bolnim izrazom lica, ili biste trebali odigrati listić lutrije, ili ste premladi da bi vam ga smjeli prodati.

Pojam križa odnosi se na lumbosakralni leđni kompleks, što podrazumjeva pet kralježaka od zadnjeg rebra na niže i sakralnu kost, koja poput obrnutog trokuta spaja mobilni dio kralježnice i zdjelicu.

Što uzrokuje križobolju?

Oštra bol koja probada pri pokušaju promjene položaja, poznati „lumbago“, nastaje trenutno pri nepravilnom podizanju teškog tereta, nagloj rotaciji u leđima ili kasnije kada se tijelo smiri. Ovdje bol uzrokuju mišići, ligamenti i fascije, dakle meko tkivo. Potrebno ih je opustiti i ponovno izmobilizirati. Toplina ovdje može pomoći, preko obloženog termofora na bolnom mjestu ili kroz toplu kupku, kojoj nije loše dodati eterično ulje majčine dušice i eukaliptusa za opuštanje mišića. Na tako zagrijano tkivo, treba ići s laganim istezanjem u bol koliko je podnošljivo, bez forsiranja, što treba zadržati opušteno kroz pola minute.

Išijas

Nešto što se često veže uz križobolju, iako ne mora biti direktno vezano uz to područje, je famozni „išijas“, što je narodna izvedenica  od lumboischialgije, stanja u kojem je na neki način zahvaćen živac ischiadicus koji reagira pusirajućom boli s trncima što je vrlo neugodno. Veže se uz križobolju jer je živac često zahvaćen u svom korjenu pri izlazu iz leđne moždine, čemu krivac može biti protruzija ili prolaps diska koji pritišće na korijen živca ili meko tkivo koje zbog svoje prenapetosti preko fascija povlači živčanu ovojnicu i iritira živac. Ishijadični živac se proteže cijelom dužinom noge i njegova iritacija će davati simprome kroz potkoljenicu i stopalo. (Ukoliko se trnci i bol javljaju višlje, u natkoljenici, preponi ili stražnjici, radi se o nekom od drugih lumbalnih živaca.) No iritacija ishijadičnog živca može nastati na više razina ispod najčešćeg sumnjivca – križa.

Sakroilijakalni zglobovi

Sakroilijakalni zglobovi su čest uzrok tegoba u području križa, iako su zbog anatomske dogme o njihovoj nepomičnosti jako zanemarivani kao uzrok problema. Ono malo stupnjeva pokreta koje taj zglob dozvoljava itekako se mogu bolno osjetiti kroz njegovu ulogu amortizacije pri hodu, stajanju, sjedenju, ukoliko zglobna tijela nisu sasvim „sjela“ jedno u drugo. Često može stvoriti problema trudnicama jer im hormoni opuštaju zglobne sveze zdjelice kao pripremu za porod, pa zglobovi imaju više prostora da se blokiraju u nepravilnoj poziciji uslijed nepravilne posture i aktivnosti. Stručnom terapijskom mobilizacijom moguće je vratiti zglobne plohe na mjesto, a ciljanim redovitim istezanjem održavati njihovu funkcionalnost.

Ozbiljniji oblici boli u križima

Postoje i neki ozbiljniji oblici boli u križima vezani za upalne reumatske i metaboličke bolesti koje ne moraju imati puno veze s mehanikom tijela. Neuobičajene ukočenosti nakon ležanja i spavanja koje traju dulje od mjesec i pol dana, kao i boli koje su prisutne noću jednako kao i danju, zahtjevaju daljnju specijalističku obradu bez mnogo odgađanja. Ukoliko se uz križobolju javi i nagli gubitak kontrole stolice i mokraće, moguće je da se radi o sindromu cauda equina što treba riješiti po hitnom medicinskom postupku.

Pomozite si vježbanjem!

More je savjeta kako križobolju treba držati podalje redovitim vježbanjem, u čemu ima istine. Veliko je pitanje – čime vježbate? Imaju li vaša križa, zdjelica i svi njihovi mišići dobar temelj u svojoj strukturi da prihvate vježbu kao dobro dozirani funkcionalni zadatak, ili će to biti još jedan udarac kući koja se ruši? To je pitanje na koje ja ovdje ne mogu odgovoriti za vas. Ovim člankom tek smo zagrebali po mogućim uzrocima i mehanizmima križobolje i nadam se da sam vam uspjela dočarati da „križa“ nisu neka jedinstvena masa gdje živi lepeza raznih boli koje su poslušne jedino vremenskoj prognozi, već jednistven mehanizam tijela koji igra po pravilima biomehaničkih uzroka i posljedica. Ako svoj auto nećete forsirati vožnjom kada primjetite da nešto ne valja, već ga odvesti stručnjaku da pogleda i objasni u čemu je problem, dajte istu priliku i svome tijelu.

Autor: Mateja Magdalenić, Fizioterapeut

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo