Zdravlje

Zdravlje

Što to uzrokuje multiplu sklerozu i tko je u rizičnoj skupini?

Kod multiple skleroze (MS) se ustvari događa to da imunološki sustav napada centralni živčani sustav.

To će uzrokovati upale i štetu na mijelinskoj ovojnici koja inače prekriva živčana vlakna u mozgu, leđne moždine i optičkog živca. Nitko točno ne zna što potakne imunološki sustav da napada živčani sustav, ali većina stručnjaka misli da se događa zbog genetske predispozicije i izlaganja određenim vanjskim faktorima, a tu je i manjak vitamina D i pušenje.

Obzirom se ne zna puno o uzrocima, liječnik ne može niti predvidjeti kod koga će se razviti bolest, ali postoje stvari koje vas stavljaju u rizičnu skupinu.

Genetika može biti jedan od faktora

Iako se zna da neke nepravilnosti u genima mogu voditi do pojave bolesti, koju točno ulogu igra, teško je razlučiti, pojasnila je dr. Farrah Mareen, neurolog na sveučilištu Harvard. Postoji oko 200 gena koji igraju malu ulogu u povećanju šanse da se razvije MS.
No osobe koje imaju ovakve predispozicije i ne moraju dobiti bolest.

Koliko je važna povijest bolesti u obitelji?

MS nije nasljedna bolest, ipak možete naslijediti gene koje vas stavljaju u rizičnu skupinu da će se bolest razviti. Ako imate identičnog blizanca koji bolest ima, i dalje imate oko 25 posto šanse da će se kod vas razviti bolest. Rizik postoji i ako imate bliske članove obitelji koji imaju MS, ali puno manje nego kada se radi o identičnom blizancu.

Igra li spol ulogu?

Otprilike 2 do 3 puta se relapsirajući oblik MS češće dijagnosticira ženama, a radi se i o najčešćem obliku bolesti. Primarna, progresivna bolest se dijagnosticira jednako često kod muškaraca i žena. Smatra se ipak da su žene podložnije razvoju bolesti zbog hormonalnih promjena, istaknula je Mateen. Velika je studija pokazala kako velik broj muškaraca koji imaju MS imaju i nisku razinu testosterona.

Niste sigurni imate li niski krvni tlak? Ovo su simptomi koji će ga odmah otkriti

Pušenje cigareta

I pušači i oni izloženi dimu imaju povećan rizik od razvoja ove bolesti. Meta analiza objavljena prije 5 godina je potvrdila kako se ovaj rizik odnosi i na muškarce i na žene te da je status bivšeg pušača puno bolji od toga da trenutno pušite.

Niske razine vitamina D

Velik broj dokaza pristiže o tome da bi manjak vitamina D mogao povećate šanse da će se kod osobe razviti MS. Iz tog razloga mnogi su liječnici počeli savjetovati pacijente da ga uzimaju kao dodatak prehrani.

Mjesto stanovanja

Oni koje žive na području umjerenog pojasa, poput Europe, Kanade i Amerike imaju nešto veći rizik za razvoj MS-a od onih koji žive bliže ekvatoru. Znanstvenici pretpostavljaju da je u pitanju manje izlaganje sunčevoj svjetlosti što rezultira manjkom vitamina D u tijelu.

Pretilost

Pretilost u djetinjstvu i adolescenciji, posebno kod djevojaka, povećava šanse za razvojem bolesti kasnije u životu.

Autoimune bolesti

Rizik da će se bolest razviti se povećava ako imate druge autoimune bolesti poput bolesti štitnjače, anemije, psorijaze ili dijabetes tip 1. Ova stanja neće uzrokovati MS, ali predstavljaju prijetnju da će se razviti druga autoimuna bolest.

Potres mozga u mladosti

Jedna je studija provedena u Švedskoj pokazala kako oštećenje mozga, poput potresa mozga, u razdoblju između 11 i 20 godina života je povezano s većim rizikom od razvoja MS-a – osobe koje su ga doživjele više nego jednom pripadaju još rizičnijoj skupinu.

Rasa

Bijelci, posebno oni iz sjeverne Europe pripadaju rizičnoj skupini. Stanovnici Azije i Afrike nisu u rizičnoj skupini.

Godine

Većina dijagnoza MS-a se postavlja između 20 i 50 godina života, mada se može razviti i kod djece.

Možete li zaštititi svoju obitelj od bolesti?

Mateen kaže kako često čuje upravo to pitanje od pacijenata. Na žalost, smatra da nema puno toga što možete napraviti kako bi spriječili razvoj bolesti. Ipak nudi nekoliko savjeta:

  • Ako imate simptome koji bi mogli biti posljedica MS-a, javite se liječniku
  • Izbjegavajte pušenje i pokušajte jesti zdravo i ne zaboravite na vitamin D.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo