Što trebate znati o cijepljenju protiv gripe ove godine? Liječnici objasnili i najčešće nuspojave - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što trebate znati o cijepljenju protiv gripe ove godine? Liječnici objasnili i najčešće nuspojave

Shutterstock 1767084407

Bol u ruci nakon primanja cjepiva je mala cijena za tako dobru zaštitu.

Cjepivo protiv gripe, kao i mnoge stvari u životu, neće jednako djelovati na svakoga. 

Na sreću postoji nekoliko načina kako se zaštititi od gripe. Može se naravno primiti putem cjepiva, ali i u nekim zemlja u obliku spreja za nos, a posebne se doze daju djeci ili odraslima. Cjepivo može biti napravljeno od neaktivnog virusa ili oslabljenog ali živog virusa, a za razvoj cjepiva se koriste i jaja. 

No sve te verzije cjepiva su više slične nego različite, a kako virus gripe mutira svake sezone i može cirkulirati u bilo kojem dijelu godine pa znanstvenici pokušavaju predvidjeti koji će soj virusa biti najaktivniji ove godine, a cjepivo se razvija posebno kako bi štitilo od aktualnog virusa. 

“Ove godine proizvođači proizvode cjepivo protiv različitih sojeva virusa”, pojašnjava dr. William Schaffner, medicinski direktor Organizacije za infektivne bolesti. No iako sva cjepiva daju rezultate nisu svi istih sastojaka i nisu namijenjene svim ljudima. To naravno znači da nuspojave neće kod svih iste, a ovise i o drugim faktorima, a ponajprije o zdravstvenom stanju. Posebno je važno da se ove godine svi stariji o 6 mjeseci cijepe protiv gripe s obzirom na pandemiju koja trenutno vlada i može značiti velike respiratorne probleme. 

Zašto cjepivo protiv gripe uzrokuje nuspojave? 

Svako cjepivo može uzrokovati nuspojave ali većina je tih simptoma sasvim normalna a često samo otkrivaju da vaš imunitet radi, pojasnio je dr. Michael Knight, profesor medicine. Kako stanice imuniteta “žure” do mjesta uboda kako bi reagirale, bol na mjestu uboda je sasvim normalna. Cjepiva postoje od 1930. godine i smatraju je jako sigurnima, a većina nuspojava je blaga i nestaju nakon par dana. 

Evo što vaš miris znoja otkriva o vašem zdravlju i kada se trebate ozbiljno zabrinuti

Koji su glavni simptomi cjepiva protiv gripe? 

Standardna doza za one stare od 6 mjeseci do 64 godine sadrži neaktivni virus, a stručnjaci kažu kako se najčešće nakon ovog cjepiva javljaju ovi simptomi:

  • bol, otok, crvenilo na mjestu gdje se cjepivo primili
  • glavobolja ili bol u mišićima
  • umor 
  • blaga temperatura 

Većina će ljudi osjetiti bol u ruci ali često nestaje nakon par sati ili idući dan. Mali je postotak ljudi, oko 3 posto, koji imaju osjećaj umora, boli u mišićima i glavobolju jedan dan nakon cjepiva.  Ovo su nuspojave koje se javljaju gotovo nakon svakog cjepiva, ali činjenica da ste reakciju imali nikako  ne treba značiti da imate dobar imunološki sustav, ali i ako reakcija izostane to ne znači da je izostala i zaštita. 

Koje se nuspojave rijetko javljaju? 

Na sreću, ozbiljne nuspojave su jako rijetke, a postoji mali rizik od razvoja nekih neuroloških bolesti te Guillain-Barréovog sindroma.  

“Ovaj sindrom se javlja kod jedne od milijun osoba nakon cjepiva, a ako se kod nekog razviju problemi unutar 6 tjedana nakon cjepiva, ta osoba se više ne bi trebala cijepiti”, pojasnio je dr. Schaffner. Neka istraživanja upućuju kako je rizik od razvoja ovog sindroma puno veći kad osoba dobije gripu. Ozbiljne alergijske reakcije su jako rijetke, javljaju se kod jedne osobe na njih milijun. 

Ovo mogu biti simptomi ozbiljne reakcije: 

  • poteškoće s disanjem
  • osip
  • promuklost
  • blijedo lice
  • slabost
  • brzi otkucaji srca 

Ovi simptomi zahtijevaju hitan posjet liječniku. 

Seks tijekom menopauze – liječnica otkrila što je potrebno napraviti da bi ostao kvalitetan

Nuspojave kod starijih osoba

Postoje dva cjepiva razvijena baš za osobe starije od 65 godina, a jedno cjepivo sadrži jednaku dozu antigena kao i cjepivo za mlađe osobe, uz dodatak specijalno razvijen kako bi pobudio jači imunološki odgovor.  Bez obzira koje se cjepivo primili, nuspojave su uvijek iste – bol na mjestu uboda, blaga temperatura i bol u mišićima. 

Što ako ste alegični na jaja?

Većina se cjepiva i dalje proizvodi tako da se koriste jaja kako bi se razvile stanice cjepiva, naravno da ste nervozni radi ove činjenice ako ste alergični na jaja, no dr. Schaffner smatra kako jaja igraju iznimno malu ulogu u ovim cjepivima i da osobe koje su alergične na jaja neće imati u većini slučajeva probleme s primanjem cjepiva. Oprezni moraju biti samo oni koji su u prošlosti imali jake reakcije. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo