Što učiniti u slučaju napada panike? Pomozite si s ovih šest savjeta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što učiniti u slučaju napada panike? Pomozite si s ovih šest savjeta

Napadi panike potječu iz grupe anksioznih poremećaja, a često se javljaju bez ikakvog znaka upozorenja. Osoba u tom trenutku vjeruje kako doživljava infarkt, da će umrijeti ili poludjeti.

Kognitivna bihevioralna terapija je jedan od izbora koji vam mogu pomoći, baš kao i neke promjene koje biste trebali unijeti u svakodnevnicu. Što učiniti kada napadne panika?

1. Ne vjerujte onome što mislite

Zbog zastrašujućih simptoma koji su povezani s napadom panike, nije neuobičajeno da se roje negativne misli. Važno je osvijestiti ih i ne vjerovati onome što vam mozak poručuje. Možda je najvažnije znati da će taj neugodan osjećaj proći kroz par minuta.

2. Pronađite oslonac

Jedan od neugodnijih simptoma napada panike je gubitak orijentacije zbog koje se osoba boji gubitka svijesti. Pronađite nešto što možete percipirati i primite se za to – stol, stolica, ormar…

3. Identificirajte simptome i emocije

Ako se pretvorite u promatrača cijele situacije, umjesto da se prepustite osjećaju žrtve, lakše ćete podnijeti napad panike.

Kako bi si to omogućili, zapišite sve simptome koje ste prethodno prepoznali i imajte ih na umu kada se napad ponovi. Tada si možete reći da “to je samo napad i proći će”.

Strah od javnog nastupa muči 75 posto ljudi! Riješite ga se u tri koraka

4. Informirajte se o tome kako djeluje napad panike

Napadi panike obilježeni su iznenadnim osjećajem straha ili nadolazeće propasti uz snažnu bojazan od ludila i smrti. Iako se radi o intenzivnom iskustvu čiji simptomi se čine iznimno ozbiljnima, oni su u slučaju napada panike preuveličani te ne predstavljaju realnu opasnost po zdravlje.

Što kad strah izmakne kontroli? Prepoznajte simptome fobije

5. Dišite pravilno

Lako je hiperventilirati za vrijeme napada ali to nikako ne smijete dozvoliti. Uzmite papirnatu vrećicu u koju ćete disati ili si pomozite rukama i dišite – svjesno. 

6. Pomozite si vodom

Ako ste imali napad panike onda ste vjerojatno u tim trenucima pomislili kako bi vam par kapi vode spasilo život! Vodom poprskajte lice ili u ruku uzmite kockice leda. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo