Zdravlje

Zdravlje

Strahujete zbog podmuklog probadanja u donjem dijelu? Evo što može biti razlog i kada odjuriti liječniku

Foto: Shutterstock

Žensko tijelo je zbog mjesečnih ciklusa stalno izloženo promjenama. Iako je u većini slučajeva riječ o prolaznoj tegobi koja ne treba pretjerano zabrinjavati, postoje i situacije kada je mudro potražiti liječničku pomoć.

Što sve može prouzročiti probadanje u donjem dijelu trbuha i što je u takvim slučajevima preporučljivo učiniti?

Bolovi tijekom ovulacije

PROBLEM: Otprilike 40 posto žena osjeća ovulaciju. Poteškoće se javljaju sredinom ciklusa samo na jednoj strani donjeg dijela trbuha. Žena može osjećati lagano probadanje ili kratkotrajnu težinu. Međutim, može osjetiti i bolne grčeve koji mogu potrajati i nekoliko dana.

UZROK: Uzroci ove pojave do danas nisu razjašnjeni. Znanstvenici pretpostavljaju da do bola dolazi zbog pucanja mjehurića u kojem se nalazi jajna stanica. Osim toga, tekućina koja izlazi u trenutku ovulacije može nadražiti potrbušnicu.

POMOĆ: Kao i kod menstrualnih tegoba, i u ovom slučaju pomaže toplina.

Jastučić ispunjen trešnjinim košticama ili topla kupka gotovo uvijek ublaže bolove. Brojnim ženama pomaže i redovito uzimanje magnezija ili lagana masaža trbuha.

Bolna ovulacija

Vaginalne infekcije

PROBLEM: Lagani pritisak u donjem dijelu trbuha popraćen svrbežom može ukazivati na gljivičnu infekciju u rodnici. Često se pritom javlja i mrvičasti iscjedak.

UZROK: Svaka žena u sebi nosi malu količinu gljivica, a problemi nastupaju tek kada se one pretjerano razmnože. To se uvijek događa kod poremećaja vaginalne flore. Uzroci za to mogu biti razne infekcije, terapija antibioticima ili uzimanje kontracepcijskih pilula.

POMOĆ: Vaginalne kreme i vaginalete pružaju sigurnu pomoć.

Ako niste sigurni je li riječ o gljivičnoj infekciji, obratite se liječniku.

Kako spriječiti vaginalne infekcije ljeti?

Ciste koje se povećavaju

PROBLEM: Ciste su šupljine ispunjene tekućinom u ili na jajniku. Ako su jako male, ne može ih se osjetiti.

Postanu li ciste veće, može doći do bolnih ili neredovitih krvarenja. Katkad one pritišću organe i izazivaju bolove u leđima ili u donjem dijelu trbuha.

UZROK: Ciste najčešće nastaju kada ovulacija izostane pa ne dođe do prskanja mjehurića u kojem se nalazi jajna stanica. Mogući su uzroci za nastanak cista i endometrioza, problemi sa štitnjačom ili hormonska terapija.

POMOĆ: Ciste najčešće same od sebe nestanu nakon dva do tri ciklusa. Od pomoći može biti i čaj od vrkute.

Posebnu pozornost obratite kada se iznenada pojave iznimno jaki bolovi u trbuhu nalik kolikama. Uzrok tomu može biti pucanje ciste ili njezino okretanje oko svojih peteljki (torzija ciste). Njih je najbolje odstraniti operacijom. Isto pravilo vrijedi i ako se ciste pojave nakon menopauze.

Funkcionalne ciste na jajnicima – simptomi i liječenje

Endometrioza

PROBLEM: Snažni menstrualni bolovi ili neredovita krvarenja popraćena snažnim probadanjem u trbuhu tipični su znakovi endometrioze. Česti su znakovi i problemi s mjehurom ili bolovi koji se javljaju za vrijeme spolnog odnosa.

UZROK: Kod ove se bolesti tkivo sluznice maternice može naći i izvan maternice. To se tkivo tijekom ciklusa mijenja, a nakon ovulacije postaje deblje. Posljedica tog procesa su puno izraženiji problemi u drugoj polovini ciklusa i tijekom mjesečnice. Vjeruje se da je endometrioza nasljedna.

POMOĆ: Ako nakupine tkiva na sluznici ne uzrokuju nikakve probleme, nije nužno potražiti pomoć. Kod lakših problema može se piti čaj od steže (3-4 šalice dnevno).

U brojnim slučajevima pomažu kontracepcijske pilule s visokim udjelom gestagena. Kod jakih bolova takvi se “otočići” sluznice maternice trebaju operativno odstraniti ili je potrebno primijeniti hormonsku terapiju.

Endometrioza – teška kronična bolest koja ostavlja posljedice na svim organima

Miomi

PROBLEM: Miomi prije svega izazivaju grčevite menstruacijske bolove, osjećaj pritiska u trbuhu i snažna krvarenja. Posljedica takvih krvarenja može biti nedostatak željeza, zbog čega se žene osjećaju bezvoljno i umorno.

Veliki miomi mogu pritiskati mjehur, crijeva ili kralježnicu i tako izazvati upalu mjehura, zatvor i išijas.

UZROK: Miomi nastaju u ili na maternici, i to iz glatkog mišićnog tkiva stijenke maternice. Stanice tog tkiva počinju bujati kada prestanu reagirati na zapovijedi koje im tijelo daje. Rast takvih dobroćudnih tvorevina stimulira spolni hormon estrogen. Miomi se stoga nakon menopauze često smanjuju.

POMOĆ: Kod kratkih ciklusa i istodobno snažnih menstruacijskih krvarenja dobri se rezultati postižu upotrebom preparata na bazi konopljike.

Miome koji uzrokuju snažnije po- teškoće često je potrebno operirati. Postoje i lijekovi koji mogu utjecati na smanjenje velikih mioma, kako bi kasnija operacija bila manje invazivna.

Velik broj žena ne zna da ima miom – prepoznajte simptome!

Tekst: D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo