Zdravlje

Zdravlje

Stršljeni, ose, pauci… Što učiniti ako vas ubodu?

Shutterstock

Teško je posve izbjeći “bliske susrete” s insektima, no svakako možete poduzeti jednostavne mjere opreza.

Komarci

Ubod komarca najčešće je bezopasan, s prolaznim crvenilom i svrbežom, no u djece i osoba alergičnih na komarce reakcija može biti toliko “burna” da zahtijeva liječničku pomoć. U uobičajenim situacijama dovoljno je staviti hladan oblog ili neko od umirujućih sredstava dostupnih u ljekarnama (krema, balzam, gel i slično). Izbjegavajte češanje kako ne biste ozlijedili kožu. Od komaraca se teško obraniti samo pomoću repelenata pa je poželjno zaštititi vrata i prozore mrežama protiv insekata.

Pčele, ose, stršljeni

Na mjesto uboda stavite hladan oblog ili led. Pčela nakon uboda ostavlja žalac pa ga što prije uklonite. Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac, ali je njihov otrov puno snažniji. Ubodi svih spomenutih kukaca mogu izazvati alergiju i po život opasan anafilaktički šok. Ako se bol, crvenilo i žarenje šire te se pojavi mučnina, otekline i(li) je disanje otežano, treba odmah zatražiti liječničku pomoć. U ljekarni možete nabaviti sprej za zaštitu od osa koji se nanosi na kožu.  

Krpelji

Najčešće vrebaju u grmlju i visokoj travi, a mogu prenijeti opasne zarazne bolesti poput krpeljnog meningoencefalitisa i borelioze. Za boravka u prirodi preporučuje se odjeća dugih rukava i nogavica, izrađena od glatkih materijala za koje se krpelji teže prihvate. Po povratku kući istuširajte se i pregledajte cijelo tijelo (ne zaboravite vlasište). Ako ste uočili krpelja, izvadite ga pincetom – jednim potezom prema van, bez gnječenja. U ljekarnama se mogu nabaviti pincete za uklanjanje krpelja, no ipak je najbolje otići liječniku. Oni koji često borave u prirodi mogu se preventivno cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a moguća je i tzv. pasivna zaštita nakon uboda krpelja.

Pauci

Ubodi većine pauka u našem podneblju bezopasni su i rijetko uzrokuju tegobe ozbiljnije od prolaznog crvenila i otekline, ali iznimka je crna udovica (veličine oko 1,5 cm, nerijetko s crvenim točkicama) na koju se može naići u priobalju. Crna udovica jedini je otrovni pauk u Hrvatskoj, a reakcija na ubod vrlo je bolna i opasna po život pa odmah treba zatražiti liječničku pomoć!     

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo