Zdravlje

Zdravlje

Sunčani vitamin može pomladiti kožu!

Smatra se da trećina populacije ima nisku razinu vitamina D, što može dovesti do niza simptoma od depresije do bolesti srca i raka kože.

Ovaj vitamin nije samo potreban za zdravlje koštanog tkiva i zubiju, već je odgovoran i za brojne druge funkcije poput usporavanja prijevremenog starenja, uspješne borbe protiv karcinoma te pomaže kod poremećaja ponašanja i depresije. Vitamin D je topiv u mastima i ne razgrađuje se kuhanjem.

kVitamin D se prvenstveno sintetizira u koži izloženoj UV svjetlu, ako se ne dobije prehranom ili dodacima prehrani. U organizmu nastaje iz kolesterola. Zato su dostatne količine kolesterola u hrani jedan od preduvjeta stvaranja normalne količine vitamina D.

Sposobnost kože da stvara vitamin D se smanjuje s godinama i to za 75 posto u dobi od 20 do 70, a upravo iz tog razloga osobe koje imaju osteoporozu trebaju uzimati vitamin D u obliku dodataka. Uz to, povećava otpornost organizma na infekcije uzrokovane bakterijama.

Vitamin D je ključan sastojak za lijep izgled kože.

Istraživanja su pokazala da ako organizam proizvodi dovoljno vitamina D, uspješno se mogu:

  • smanjiti akne,
  • povećati elastičnost kože,
  • potaknuti proizvodnju kolagena,
  • poboljšati sjaj i
  • ksmanjiti bore i izgled tamnih mrlja.

Jedan od razloga manjka vitamina D je izbjegavanja sunca i svakodnevno nanošenje krema za sunčanje u strahu od preranog starenja i raka. Ako primijetite da vam je koža blijeda i bez sjaja, imate nisku razinu vitamina D.

Iskoristite sunčane dane i dopustite svojoj koži da proizvede dovoljno vitamina D. Vitamin D tijelo proizvodi kad je izloženo sunčevoj svjetlosti, no osobe koje imaju problema s kožom to ne koriste jer se najviše skrivaju upravo od sunca. Osim toga, mnoga zaštitna sredstva za sunčanje blokiraju vitamin D, čak i slabe kreme za sunčanje (SPF 8) blokiraju stvaranje vitamina D za 95 posto.

Mnogi dermatolozi preporučuju uzimanje tableta vitamina D kako bi osigurali dovoljnu razinu vitamina D. Preporuka je oko 400 i.j. na dan.

Što se tiče namirnica, možete ga naći u ribi (sardina, tuna) i ribljem ulju, mlijeku, žumancu i prirodnim sokovima.

 

k
Autorica teksta:

Meri Filipović, mag. nutricionizma,
stručni savjetnik za Bioeliksir terapiju

www.bioeliksireuropa.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo