Zdravlje

Zdravlje

Sušite odjeću u zatvorenom prostoru? Postoje dobri razlozi zašto to ne biste trebali raditi

Jasno je da ponekad nemate izbora, no ipak je dobro znati da nije pametno sušiti rublje u kući.

Nemaju sva kućanstva mašinu za sušenje rublja, često i iz razloga što za taj veliki stroj nema mjesta, a realno se radi i o skupoj stvari. Jedino što vam u tom slučaju ostaje jest staviti ga da se suši na vješalu. Sušite li u tom slučaju rublje u kući? Ako je odgovor pozitivan, evo zašto to i nije dobar potez.

Vlaga

Jasno je da ponekad nemate izbora, no ipak je dobro znati da nije pametno sušiti rublje u kući. Ako to radite, povećavate razinu vlage u domu za otprilike 30 posto.
Što je veća vlaga to je i veća šansa da će se u domu razviti gljivice i to one toksične. Vlaga stimulira dakle stvaranje gljivica koje mogu otpuštati spore. One pak mogu uzrokovati alergijske reakcije kod ljudi.

20 stvari koje možete napraviti s hidrogen peroksidom

Gljivice i spore

Gljivice i spore koje otpuštaju često nisu vidljive oku, a rezultat je taj da je osoba izložena alergenu a da toga uopće nije svjesna. Rezultat toga mogu biti jake alergijske reakcije. Neće naravno svi reagirati na spore, ali osobe koje imaju astmu su osjetljivije na te tvari pa mogu imati i jake reakcije. Uz to će gljivice imati negativan utjecaj na izgled kože.

Alergijske reakcije

Ako reagirate na plijesan i spore, možete patiti i zbog još nekoliko stvari. Iako se čine bezazlenima, curenje nosa može jako iritirati kad ne prolazi. Ako primjećujete simptome koji ne prolaze i uzrokuju vam probleme, pametno je posjetiti liječnika. Ovo su simptomi koji možete primijetiti:

  • Curenje nosa
  • Kašalj
  • Kihanje
  • Osip
  • Glavobolja
  • Umor
  • Astma

Princeza Diana je odbijala crveno meso, a kraljica vječno kasni na objede – tajne kraljevske obitelji otkriva bivši šef kuhinje

Kako riješiti problem?

Ako imate sušilicu rublja, znate što vam je činiti, u suprotnom se nadamo da imate mjesto na balkonu ili tavanu gdje možete sušiti odjeću. Ako je sušite u kupaonici, onda je pametno otvoriti prozor kako bi vlaga izašla van.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo