Zdravlje

Zdravlje

Svaki drugi stanovnik Zagreba umrijet će od krvožilnih bolesti

Na javnozdravstvenoj tribini u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” održana je javnozdravstvena tribina u okviru koje je predstavljen “Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2014. godinu”. U njemu su objedinjeni ključni zdravstveni pokazatelji za grad Zagreb u protekloj godini. Prema statističkim podacima objavljenima u Ljetopisu, očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba iznosi 79,1 godinu, što je za 3,5 godine dulje nego u 2003. godini kada je iznosilo 75,6 godina. Očekivano trajanje života za muškarce iznosi 76,1 godina, a za žene 81,7 godina.

10 simptoma srčanog udara

Najveći javnozdravstveni problem i najčešći uzrok smrti u gradu Zagrebusu kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, a potom slijede maligne bolesti. Svaki drugi stanovnik grada Zagreba umire od krvožilne bolesti, najviše od ishemijske bolesti srca te cerebrovaskularne bolesti, dok svaki treći do četvrti stanovnik umire od raka. Od ostalih skupina bolesti kao uzroka smrti na trećem su mjestu bolesti dišnog sustava.

Prema razlogu posjeta liječniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na prvom su mjestu bolesti dišnog sustava, bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva su na drugom mjestu, a na trećem su bolesti srca i krvnih žila. Najveći broj Zagrepčana bio je hospitaliziran zbog malignih neoplazmi, dok su na drugome mjestu bolesti cirkulacijskog sustava. Slijede bolesti probavnog sustava te duševni poremećaji i poremećaji ponašanja.

Zdravstveni prioriteti

Upravo iz navedenih razloga kao javnozdravstveni prioriteti za 2015. godinu u Gradu Zagrebu izdvojene su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila te maligne bolesti s naglaskom na rak bronha i pluća. Na temelju ocjene zdravstvenog stanja građana, mentalne bolesti, ali i oralno zdravlje te zdravo starenje, također predstavljaju zdravstvena područja prema kojima javnozdravstvena intervencija u budućnosti mora biti usmjerena, a u kojoj će predvodnik i dalje biti Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“.

Pet stvari koje morate znati o raku pluća

Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba može poslužiti kao iznimno koristan vodič kroz zdravstveni karton grada Zagreba iz razloga što prikazuje najvažnije zdravstveno-statističke podatke obrađene i analizirane u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Naime, Ljetopis omogućuje uvid u pokazatelje zdravstvenog stanja stanovništva Zagreba, rad i iskorištenost zdravstvenih kapaciteta, organizacijsku strukturu zdravstvene zaštite, socijalne indikatore te ekološke pokazatelje.

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”
K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo