Svjetski dan AIDS-a: edukacija kao najbolja prevencija - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svjetski dan AIDS-a: edukacija kao najbolja prevencija

Posljednjih se 28 godina na današnji dan u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava svjetski dan AIDS-a. Iako se o AIDS-u dosta govori, prvi dan u prosincu rezerviran je za još glasniji i jasniji govor o bolesti za koju se još uvijek, nažalost, veže stigma i diskriminacija.

Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om, omogućuje rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje te pomaže u sprječavanju daljnjeg širenja HIV-a. Pravodobno otkrivanje i liječenje infekcije HIV-om važno je zbog što boljeg ishoda po zdravlje pojedinca, društvo u cjelini i zdravstveni sustav. U Hrvatskoj je, osim u zdravstvenim institucijama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“), anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV dostupno i u zajednici kao nadogradnja zdravstvenom sustavu (CheckPoint Zagreb – centar za zdravlje i edukaciju mladih, LGBT centar Zagreb, HELP u Splitu, Hepatos Rijeka i dr.).

Ova sinergija zdravstvenog sustava i društvene zajednice u Hrvatskoj značajno pridonosi prevenciji, prepoznavanju rizika, smanjenju stigme i diskriminacije, edukaciji građana i pravovremenom uključivanju u skrb. 

Cilj ovogodišnje nacionalne kampanje povodom obilježavanja svjetskog dana AIDS-a je informirati i educirati posebice mlade, ali i sve ostale, o rizicima i načinima zaštite te pridonijeti unaprjeđenju sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti te zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj.

Znate li kako se zaštititi od hepatitisa?

Mobilna aplikacija “Spolno zdravlje” – inovativna platforma

HZJZ i HUHIV su ovim modernim pristupum mladima na pregledan i zanimljiv način pružili korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama.

Mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ preuzmite na Google Play i App Store-u ili posjetite www.spolnozdravlje.hr.

 

Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a:

  • Javnozdravstvena edukativna kampanja promocije edukativne mobilne aplikacije Spolno zdravlje, od 20.11. do 31.12.2016. – oglašavanje na plakatima i lecima na vozilima javnog gradskog prijevoza, u školama, javnim ustanovama, putem društvenih mreža i mrežnih stranica i sl.
  • Promocija zdravlja i svjesnosti te inovativne mobilne aplikacije “Spolno zdravlje” uz prigodno druženje s građanima, posebice mladima, 1.12.2016. u HUHIV šatoru na trgu Petra Preradovića u Zagrebu
  • Javno predstavljanje aktivnosti i rezultata aktivnosti na stručnom simpoziju povodom dana AIDS-a  2.12.2016. u Klinici za Infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.
  • Edukativno-informativni Pozitivni koncert 2.12.2016. u Domu sportova u Zagrebu

Foto: Shutterstock

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo