Zdravlje

Zdravlje

Svjetski dan KOPB-a: Svaki peti oboljeli koji završi u bolnici će i preminuti, a COVID samo pogoršava situaciju

Foto: Shutterstock

Svaka deseta osoba u Hrvatskoj starija od 40 godina, boluje ili će oboljeti od KOPB-a, kronične opstruktivne plućne bolesti, ujedno i trećeg po redu vodećeg uzroka smrtnosti na svijetu.

Riječ je o upalnoj bolesti trajnog suženja dišnih puteva, koja često ostaje zanemarena i dugo nedijagnosticirana sve do ozbiljnog pogoršanja. Dodatni rizični faktori, ističu pulmolozi, su pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, dok je COVID-19 pandemija dodatno povećala rizike oboljelih za teške komplikacije i smrtnost.

Osobe s KOPB-om koje se zaraze virusom COVID-19 imaju povećan rizik od teških komplikacija i veće smrtnosti od infekcije COVID-19 jer COVID-19 dodatno oštećuje već ugroženi dišni sustav.

U Hrvatskoj, prema podacima HZJZ-a, od KOPB-a, godišnje u prosjeku premine oko 1600 osoba, a svaki peti oboljeli koji završi u bolnici, nažalost će i preminuti unutar godinu dana. Više od 40% pacijenata s KOPB-om pati od pogoršanja tijekom tri godine, unatoč propisanoj terapiji održavanja.

Preko 250 milijuna ljudi godišnje oboli od ove teške bolesti, prepoznajte simptome na vrijeme

„Egzacerbacije, odnosno akutna pogoršanja, umanjuju kvalitetu života i utječu na prijevremenu smrtnost, zbog čega je njihova prevencija od životne važnosti za bolesnike. Samo jedno pogoršanje KOPB-a može udvostručiti stopu pada funkcije pluća i za 21% i povećati rizik od buduće hospitalizacije. Povećava se rizik od kardiovaskularnih komplikacija, poput infarkta miokarda i moždanog udara. Činjenica jest da će većina oboljelih od KOPB-a doživjeti egzacerbaciju, no velik dio njih često to ne prijavljuje svom liječniku, čime se umanjuje kvaliteta njihovoga života i povećava mogućnost prijevremene smrtnosti. Prevencija ove plućne bolesti stoga je od životne važnosti“, poručuju iz Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Smanjenje rizika od egzacerbacija prioritet je liječenja

„Zbog velikog utjecaja na smrtnost, smanjenje rizika od egzacerbacija prioritet je liječenja KOPB-a. Dovoljno rana dijagnoza, terapijska intervencija i suradljivost naših pacijenata utjecat će na pozitivan ishod bolesti. Dodatno, izbjegavanjem cigareta i zadimljenih prostora, redovnom fizičkom aktivnošću, redovnom komunikacijom s liječnicima, te izuzetno važno – cijepljenjem protiv COVID-a, gripe i pneumokoka, oboljeli mogu smanjiti rizik od komplikacija i smrtnosti koju donosi ova upalna kronična bolest“, ističe akademik Miroslav Samaržija spec. internist, subspec. pulmolog, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Iako se čine bezopasni, ovi simptomi mogu otkrivati opasne zdravstvene probleme

Povodom Svjetskog dana KOPB-a, koji se obilježava treću srijedu u studenom, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Hrvatsko torakalno društvo objavili su infografiku s upozoravajućim činjenicama o ovoj bolesti, ali i video u kojemu pacijenti opisuju najteže trenutke svoje bolesti – gušenje i nemoć koji se pojavljuju tijekom egzacerbacija.

Simptomi KOPB-a

Potrebno je oko dvadeset godina pušenja kutije cigareta dnevno do pojave prvih smetnji: kroničnog kašlja koji traje dulje od tri tjedna, često se ponavlja, ili se pak javlja kao „obični“ jutarnji kašalj uz iskašljavanje koji se obično pogrešno tumači kao znak aktivne borbe organizma i svojevrsnog čišćenja, a zapravo je nedvojbeni znak jedne od najvažnijih sastavnica bolesti – kroničnog bronhitisa.

Dakle, najvažniji je pokazatelj svakodnevni kašalj s iskašljavanjem tijekom barem tri mjeseca unazad dvije godine, a ovo su ostali simptomi:

  • Nedostatak zraka (zaduhu) u tjelesnim aktivnostima
  • Piskanje u prsima
  • Pritisak u prsima, posebice u naporu
  • Plavkastu obojenost usnica ili noktiju
  • Česte infekcije dišnog sustava
  • Gubitak energije, bezvoljnost i umor
  • Nevoljno mršavljenje

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo