Zdravlje

Zdravlje

Preko 250 milijuna ljudi godišnje oboli od ove teške bolesti, prepoznajte simptome na vrijeme

Foto: Shutterstock

Na Svjetski dan svjesnosti o pneumoniji, osvjetljavanjem gradskih znamenitosti plavom bojom diljem svijeta podsjetilo se na aktualnost borbe protiv upale pluća u smislu važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i dijagnosticiranja te njenog uspješnog liječenja.

Zagreb se osvjetljavanjem Meštrovićeva paviljona i Zagrebačkih fontana pridružio globalnoj kampanji Pneumolight kojoj se priključilo oko 200 gradova u preko 50 zemalja širom svijeta. Plavom su bojom zasvjetlili Meštrovićev paviljon i Zagrebačke fontane na čijem je vodenom zidu bio apliciran i prepoznatljivi vizualni logo kampanje Pneumolight. Na ovaj se način željelo ukazati na važnost borbe protiv upale pluća, bolesti od koje i danas, osobito tijekom pandemije COVID-19, godišnje oboli više od 250 milijuna ljudi.

Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu, kao nositelj kampanje u Hrvatskoj, želi skrenuti pažnju hrvatske javnosti na upalu pluća koja spada u najsmrtonosnije zarazne bolesti od koje umiru i djeca i odrasli. Upala pluća najčešći je razlog umiranja, uz gripu, pneumokoknu bolest i druge virusne i bakterijske respiratorne infekcije, a zadnje dvije godine i u sklopu pandemije COVID-19.

100 godina inzulina: Upoznajte 20 nevjerojatnih činjenica o dijabetesu i inzulinu

„U široj javnosti i dalje je nedovoljno poznato da je ova bolest najčešći razlog umiranja među zaraznim bolestima te među deset najčešćih uzroka smrti općenito. Kroz kampanju Pneumolight intenzivno radimo na senzibiliziranju javnosti i naglašavanju važnosti edukacije i prevencije zaraznih bolesti dišnoga sustava, u prvom redu pneumonije“ – izjavio je doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med., dopredsjednik Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu, ujedno i nacionalni koordinator kampanje Pneumolight.

Pneumonija je bolest koja ugrožava disanje, a pogađa sve dobne skupine, naročito djecu mlađu od pet godina, osobe iznad 70 godina života te osobe oboljele od šećerne bolesti, kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti. Najčešći simptomi pneumonije su vrućica, znojenje ili groznica, kratak dah, bol u prsnom košu, kašalj, vrtoglavica i dezorijentiranost. Stalna izloženost zagađenom zraku, kao i štetnim plinovima, može doprinijeti razvoju upale pluća ili pogoršati bolest. Zbog toga je važno pravodobno prepoznati simptome bolesti i ako je moguće, preventivno djelovati. Naročito sada kad je u vrijeme pandemije COVID-19 najveći broj od preko 250 milijuna oboljelih preminuo upravo od upale pluća.

Nutricionistica objasnila zašto dolazi do deficita vitamina D i kako provjeriti treba li vam suplement

Osvjetljavanjem prepoznatljivih gradskih znamenitosti plavom rasvjetom i prepoznatljivim logom kampanje Pneumolight želi se senzibilizirati javnosti i povećati svjesnost o važnosti edukacije i nužnosti prevencije zaraznih bolesti dišnoga sustava, u prvom redu upale pluća. Na taj način, Zagreb je, uz brojne druge svjetske metropole, sudjelovao i u ovogodišnjoj kampanji Pneumolight u povodu Svjetskog dana svjesnosti o pneumoniji. Kampanja Pneumolight provodit će se do 2024. godine, a tijekom pet godina inicijatori i organizatori nadaju se zajedničkim snagama postići zadane ciljeve te u vrijeme pandemije COVID-19 još jednom podsjetiti na važnost brige za zdravlje. S tim je ciljem pokrenuta globalna kampanja Pneumolight kojoj se, uz poticaj Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu priključio i Grad Zagreb. Kampanju u Hrvatskoj podržali su i Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja te Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.

Kampanju Pneumolight lansirala je 2020. godine španjolska  Udruga za podršku i informiranje oboljelih od upale pluća i njihovih obitelji (NEUMOAI), uz potporu koalicije globalnih aktivista „Svaki udah se računa“, te 28 organizacija i znanstvenih institucija iz svijeta. Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu HLZ-a nositelj je obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o pneumoniji, dok je doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, dr. med. nacionalni koordinator kampanje Pneumolight u Hrvatskoj.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo