Zdravlje

Zdravlje

Nutricionistica objasnila zašto dolazi do deficita vitamina D i kako provjeriti treba li vam suplement

Shutterstock

Ako se o nekom vitaminu pričalo u pandemiji onda je to vitamin D.

Preporuke o njegovu uzimanju pljuštale su sa svih strana što nije ni čudno s obzirom da je proglašen velikim saveznikom dobrog imuniteta. Istraživanja pokazuju da visoki status vitamin D može pomoći u smanjenju rizika virusnih epidemija te održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, dok se niske koncentracije vitamina D vežu uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju.

Hoće li vitamin D biti ključni saveznik imuniteta i ove pandemijske jeseni i zime upitali smo nutricionisticu Ivu Tokić.

Vitamin D se ne nalazi u velikom broju namirnica koje konzumiramo, pa upravo zbog toga može doći do nutritivnog deficita. Možemo ga naći u ribi (posebice plavoj), u jajima, jetrici te u industrijski obogaćenim namirnicama. Vitamin D je jedini vitamin kojeg možemo sami sintetizirati, on se stvara u našoj koži ukoliko je ona izložena Suncu. Deficit vitaminom D prisutan je u svim dobnim skupinama, ali djeca i osobe starije životne dobi su posebno osjetljive na njegov nedostatak, kao i sportaši, trudnice i dojilje, objašnjava nutricionistica i ističe:

1. Vitamin D u kontekstu hladnijeg vremena i prehlada…

Vitamin D ima vrlo važnu ulogu u našem imunološkom odgovoru. On pozitivno utječe na aktivnost makrofaga i T stanica imunološkog sustava, koji čine obranu od patogena. Dokazano je i da su osobe s niskim razinama vitamina D u organizmu podložnije infekcijama i bolestima povezanima s imunološkim odgovorom, pa je o unosu vitamina D vrlo važno misliti za vrijeme hladnijih dana, kada su prehlade i infekcije češće te kada smo manje izloženi Suncu.

6 jutarnjih navika zbog kojih izgledate čak 10 godina starije – nevjerojatno!

2. Povezanost vitamina D i koronavirusa…

Danas u znanstvenoj literature postoje naznake o povezanosti nedostatka vitamina D u organizmu s gorim posljedicama zaraze koronavirusom, ali još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da povećan unos vitamina D može pomoći u liječenju zaraze.

3. Vitamin D i bolesti…

Vitamin je važan za zdravlje općenito jer sudjeluje u imunološkom odgovoru, podržava zdravlje kostiju, funkciju pluća, rad srca, mozga i živčanog sustava. Unos vitamina D je posebno važan kod autoimunih bolesti i stanja općenito, osteoporoze, kod hormonalnih disbalansa te kroničnih nezeraznih bolesti.

4. Simptomi nedostatakva vitamina D…

Najčešći simptomi nedostatka vitamina D su umor, bol u kostima i mišićima, učestale infekcije, depresija, slabije zarastanje rana i smanjenje koštane mase.

5. Provjera deficita vitamina D…

Razine vitamina D možemo provjeriti iz krvi, a vitamin D može činiti dio kompletne krve slike.

Ovo su najgore nuspojave koje se mogu javiti ako imate manjak vitamina D

6. Trebaju li i djeca uzimati vitamin D?

Prije same suplementacije vitaminom D preporučljivo je odrediti trenutne razine u krvi. Primjerice, ukoliko je prisutan značajan nedostatak, doktori često pripisuju veće doze vitamina D. Ukoliko dijete ne konzumira namirnice bogate vitaminom D i nije izloženo Suncu, svakako je poželjno unositi vitamin D putem suplemenata. Ukoliko dijete jede namirnice bogate vitaminom D i izloženo je Suncu, postoji mogućnost da suplementacija nije nužna. Zbog toga uvijek preporučam početnu provjeru iz krvi.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo