Zdravlje

Zdravlje

Svjetski je dan borbe protiv artritisa 2013.

Svjetska zdravstvena organizacija ovo je desetljeće proglasila “Desetljećem kostiju i zglobova”, u sklopu kojeg se obilježava i Svjetski dan borbe protiv reumatskog artritisa s vodećom temom “Živjeti bolje, zdravije ostarjeti“.

Procjenjuje se da danas u Europi od reumatskih bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi. U Hrvatskoj od reumatoidnog artritisa boluje 50.000 osoba, a trenutno ih je samo 150 na biološkoj terapiji. Prema podacima Hrvatskog registra osoba s invaliditetom najčešći uzroci invaliditeta pripadaju oštećenjima lokomotornog sustava. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija ovo desetljeće proglasila “Desetljećem kostiju i zglobova“, u sklopu kojeg se obilježava i Svjetski dan borbe protiv reumatskog artritisa s vodećom temom “Živjeti bolje, zdravije ostarjeti“. Cilj obilježavanja ovog dana je nizom različitih aktivnosti omogućiti zdravije starenje za ljude oboljele od reumatskih i mišićno-koštanih bolesti čije posljedice dovode do fizičkih i psihičkih promjena te značajno umanjuju kvalitetu života oboljelih.

Ciljevi Hrvatskog nacionalnog odbora “Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020.”:

  • povećati svijest o rastućem “teretu“ mišićno-koštanih bolesti za društvo
  • ohrabriti bolesnike da sudjeluju u svom osobnom zdravlju
  • promovirati ekonomsku prihvatljivost i opravdanost prevencije i liječenja
  • povećati razumijevanje o mišićno-koštanim bolestima kroz istraživanja za poboljšanje sprječavanja i liječenja

Što je to artritis?

Ova upalna bolest najčešće zahvaća zglobove šaka i stopala te vrlo brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti. Češće obolijevaju žene, uglavnom se javlja u dobi između 20. i 40. godine života. Budući da se još uvijek ne zna točan uzrok, za reumatski artritis, nažalost, još nema niti pravog lijeka. Iako su biološki lijekovi koji čuvaju površine zglobova i pomažu vraćanju radne sposobnosti registrirani i kod nas, nedostupni su bolesnicima zbog visoke cijene i relativno niskih proračuna klinika i zavoda.

Većina liječnika smatra da bi ti lijekovi mogli postati dostupniji kad bi bili uvršteni na popis posebno skupih lijekova, pa traže od zdravstvene administracije da oboljelima omoguće terapiju i dostojanstven život.

“Okidač” reumatskog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su:

  • nenormalni autoimuni odgovor,
  • genetska predispozicija,
  • virusna ili bakterijska infekcija,
  • loša prehrana.

Važnu ulogu u liječenju oboljelih ima rehabilitacijski tim, ali i zdrav način života koji potiče organizam da se sam bori protiv ove opake bolesti. Potrebno je pripaziti na prehranu te jesti biljnu hranu bogatu željezom, kao što su brokula, kelj, prokulica, cvjetača, grašak, meso i riba. Tjelesna aktivnost je izuzetno važna za osobe oboljele od reumatskih i mišićno-koštanih bolesti.


Događanja

Ogranak Hrvatske lige protiv reumatizma za Grad Zagreb organizira u jesenskom ciklusu ove godine predavanje za članove i sve ostale zainteresirane na teme:

  • utorak 15. listopada u 18 sati

Promjene na vratnoj kralježnici i vrtoglavica. Što se može napraviti?
Predavač: Kristina Cizler Radešić, dr.med.

  • utorak 3. prosinca u 18 sati

Što boli u laktu, a nije zglob?
Predavač: Mirela Pešorda Pešić, dr.med.

Predavanja će se održati u multimedijskoj dvorani KBC “Sestre milosrdnice“, Vinogradska 29, Zagreb (ulaz kraj kolne porte).

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo