Svrab - simptomi i liječenje ove kožne bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svrab – simptomi i liječenje ove kožne bolesti

Svrab (scabies) kožna je bolest uzrokovana ektoparazitom Acarus siro variatio hominis. Svrab je bolest prisutna od davnina i njezina prisutnost bilježi se u svim zemljama svijeta.

Znakovi bolesti

Vodeći znak bolesti je svrbež kože, koji je intenzivniji noću i vrlo je neugodan. Na samoj koži se pojavljuje osip koji u početku nije karakterističan, a manifestira se u obliku papula veličine do zrna prosa, koje u sredini imaju sitnu krasticu.

Koža oko papula obično je nadražena češanjem i vidljivi su ožiljci od grebanja zbog svrbeža. Zbog intenzivnog češanja može doći do sekundarne infekcije i gnojenja. Tipična mjesta gdje se parazit naseljava su pregibna mjesta i ona s tanjom kožom gdje ima malo žlijezda lojnica jer sekrecija loja negativno utječe na život i razmnožavanje parazita. Kožne promjene najčešće se mogu uočiti u prostorima između prstiju ruku i stopala; zapešću, pazušnim naborima, genitalnoj regiji, unutarnjoj strani bedara, struku; a u male djece osim gore navedenih lokalizacija kožnih promjena, osip se može razviti i u vlasištu, na licu te dlanovima i tabanima.

Voda u koljenu: Zašto dolazi do nakupljanja i kako taj problem riješiti?

Dijagnoza i liječenje bolesti

Liječenje je potrebno provesti primjenom skabicidnih sredstava na način i u dozi koje će propisati liječnik. Svim obiteljskim i spolnim kontaktima osobe oboljele od svraba preporučuje se liječenje. Rublje, odjeću i posteljinu potrebno je oprati na visokoj temperaturi (90° C). Stvari koje nisu perive potrebno je zatvoriti u plastičnu vreću i držati tako zatvorene najmanje 7 dana, poželjno 14 dana. Namještaj je potrebno samo usisati i oprati. Ako je zaraženo dijete školarac, potrebno ga je ostaviti doma dok liječenje ne završi.

8 upozoravajućih simptoma da nešto nije u redu s vašom jetrom

Više o temi pročitajte na www.stampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo