Zdravlje

Zdravlje

Tableta protiv COVID-a djeluje i kao zaštita od ozbiljne bolesti – evo što još o njoj znamo

Shutterstock

Nova istraživanja kažu kako tableta protiv COVID-a može spriječiti hospitalizaciju i smrtni ishod.

Prema riječima novog istraživanja tvrtke Pfizer, tableta pod imenom Paxlovid, je uspješan alat za prevenciju ozbiljnih posljedica bolesti u samo nekoliko dana od pojave simptoma. Podaci govore da kada se usporedi s placebom, dolazi do 89 posto smanjenog rizika od hospitalizacije ili smrti ako se tableta uzme par dana od pojave simptoma. 88 posto manji rizik je kod onih koji su tabletu uzeli 5 dana nakon pojave simptoma.

Važno je znati da tableta još nije odobrena od strane Američke agencije za hranu i lijekove, a to znači da nije dostupna javnosti za upotrebu, ali i da još ne znamo koja je cijena lijeka. Stručnjaci se slažu da bi ova pilula mogla značiti puno, a u nastavku donosimo za sada poznate informacije.

Što je COVID pilula?

Radi se o antivirusnom lijeku koji smanjuje rizik od opasnih ishoda bolesti. Tableta kombinacija novog lika i ritonavira, lijeka s kojim se trenutno liječi HIV/AIDS. Iako ju neki stručnjaci uspoređuju s lijekom protiv gripe, dr. Amesha Adalja, smatra da se ne radi o lijeku sličnom Tamifluu, već da djeluje puno bolje na virus nego spomenuti lijek djeluje na simptome gripe.

Rak želuca, krvni ugrušci, bolesti srca… Krvna grupa otkriva kojim ste bolestima podložniji

Kako tableta djeluje?

Djelovanje se primjeti nakon 2 dana, a tableta će blokirati aktivnost posebnog enzima u virusu koji je potreban kako bi se on množio, pojašnjavaju iz Pfizera. Kada se virus ne može množiti, ne može biti ni uzrok bolesti. Ako se radi o većim količinama lijeka, virus će dug period ostati neaktivan. Dr. William Schaffner, specijalist za viruse navodi kako upravo ta sposobnost lijeka će spriječiti da vam bude loše. Kada bude dostupan za javnost, trebat će za lijek imati i recept od liječnika. “Može se prepisati na prvi znak infekcije ili ako je osoba svjesna da je virusu bila izložena”, stoji u izvješću Pfizera.

Koliko je djelotvorna tableta protiv COVID-a?

Rezultati ispitivanja su obećavajući. Studija je pratila 2246 osoba koje nisu cijepljene i mogu imati teži oblik bolesti, a među tom populacijom je studija otkrila da tableta djeluje do 89 posto učinkovito kada je u pitanju prevencija hospitalizacije. Pfizer proučava i kod osoba koje su u “standardnom” riziku od komplikacija te su otkrili kako se radi kod ove skupine o 70 posto manjoj šansi da će doći do hospitalizacije među ovom populacijom. Iz laboratorija dolazi informacija da ova tableta može spriječiti infekciju omikron varijantom tj., od mogućnosti da se razvije u ozbiljne komplikacije. “Ovo su impresivni zaključci i dobro su nam došli”, ističe dr. Adalja te dodaje kako bi jedini problem mogao biti taj da će tableta manje efektivna u stvarnom svijetu pa bi ti rezultati mogli biti manje impresivni od onih koji dolaze iz laboratorija.

Može li tableta zamijeniti cijepljenje?

Liječnici kažu “NE”. “Prevencija kroz cijepljenje je najbolji put, ali je stvarno odlična vijest da postoji i oralna terapija”, dodaje dr. Adalja. Dr. Schaffner se slaže te naglašava kako ne postoji zamjena za cijepljenje jer se ne želite zaraziti ako ne morate,

Hormonski ovisni rak: Ovo su namirnice koje pomažu, ali i one koje treba izbaciti iz prehrane

Kada bi tableta protiv COVID-a mogla biti dostupna?

Odbor FDA će prvo trebati pregledati sve podatke prije nego izda preporuku za korištenje. Ako odbor donese pozitivnu odluku, FDA bi mogao autorizirati lijek te podatke dati i Centru za kontrolu bolesti, koji će dati savjete kako se tableta treba koristiti. Na kraju će direktorica CDC-a, Rochelle Walensky dati zeleno svjetlo za njeno korištenje u javnosti. Prema njenim riječima trebala bi biti dostupna početkom 2022. godine.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo