Zdravlje

Zdravlje

Tajna sretnog braka je mršavija supruga

Rezultati su to američkog istraživanja provedenog nad 170 “svježih” bračnih parova mlađih od 35 godina. Njih su stručnjaci Sveučilišta Tennessee pratili kroz razdoblje od četiri godine nakon vjenčanja, a svakih šest mjeseci su parovi odgovarali na upitnik vezan za njihovu sreću i zadovoljstvo brakom.

Kako se indeks tjelesne mase supruga povećavao i bio veći od indeksa njihovih muževa oba su partnera bila nezadovoljnija brakom. Nakon što su uzeli u obzir prihode, obrazovanje, depresiju i razvod, rezultati su pokazali kako su muškarci zadovoljniji svojim brakom na početku, dok žene postanu zadovoljne s vremenom ako su mršavije od svog supruga.

Sam indeks tjelesne mase nije utjecao na sreću i zadovoljstvo partnera nego omjer BMI-ova supružnika (izračunajte svoj indeks tjelesne mase).

“U našem je društvu prisutan velik pritisak na žene da imaju često nedostižno malu težinu. Velika pouka naše studije je da žene bilo koje veličine mogu biti sretne u vezi s pravim partnerom. Bitna je relativna težina, ne apsolutna. One ne moraju biti malene. Očigledno, mnoge stvari ulaze u zadovoljstvo vezom, a ovo je samo jedna od njih. Nije to jamstvo za sreću”, objasnila je Andrea Meltzer, voditeljica istraživanja.

Njenom timu nije jasno zašto omjer indeksa tjelesne mase utječe na bračnu sreću, no stručnjaci nagađaju da je posrijedi koncept prema kojem su parovi sretniji kad su muškarci moćniji i veći nego žene. Također, muškarci izjednačavaju težinu s privlačnošću, što bi moglo biti u pozadini njihovog inicijalnog zadovoljstva braka. Ako suprug ne postane zadovoljan s vremenom, tada će to utjecati i na nezadovoljstvo njegove bolje polovice.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Social Psychological and Personality Science.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo