Zdravlje

Zdravlje

Terapija za rak dojke štiti od melanoma

Žene s rakom dojke koje uzimaju dodatke antiestrogena mogu smanjiti svoj rizik od zloćudnog raka kože – melanoma, tvrde ženevski stručnjaci.

Istraživači Sveučilišta u Ženevi su analizirali podatke 7360 žena koje su bolovale od raka dojke. Nešo više od 50 posto ispitanica liječilo se antiestrogenskom terapijom. Istraživači su zabilježili 34 slučaja melanoma, što znači da je rizik od razvijanja melanoma 60 posto viši kod pacijenatica koje nisu prošle ovu terapiju.

Voditeljica studije Christine Bouchardy smatra kako je sve veći interes za ulogu estrogena u raku dojke ponukao znanstvenike da počnu promišljati o ulozi ovog hormona u drugim vrstama raka: “ovi podaci podupiru hipotezu prema kojoj estrogen ima ulogu u pojavnosti melanoma”.

Objasnila je kako su estrogeni povezani s povećanom razinom melanocita i stvaranjem melanina u koži, koji su povezani s ranom fazom melanoma. Istovremeno je upozorila kako opća populacija ne bi smjela početi uzimati antiestrogenske dodatke kao sredstvo zaštite od raka kože: “Naše je rezultate potrebno replicirati u drugim istraživanjima, posebno zbog mnogih nuspojava koje se vežu uz ovakvu vrstu lijeka”.

Studija je objavljena u časopisu Cancer Prevention Research.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo