Zdravlje

Zdravlje

Titranje oka – uzroci i moguća rješenja

Foto: Shutterstock

Titranje oka medicinski se naziva miokimija, a radi se o prisilnom trzanju očnog kapka. Najčešće do titranja dolazi na donjem kapku, odnosno donjoj vijeđi, no često se može osjetiti i kako trza gornji kapak.

Trzanje, titranje, skakanje ili tremor kapka rijetko ukazuje na neki ozbiljniji medicinski problem, no može ukazivati na poremećaj funkcioniranja područja u mozgu koji koordiniraju mišiće i pokrete.

Postoje razni uzroci ovog spontanog grčenja mišića vijeđa, a najčešći su:

  • povećani stres

  • umor

  • dugotrajno gledanje u ekran računala, televizora, mobitela

  • pretjerano konzumiranje kofeina

  • disbalans hranidbenih tvari ili elektrolita

  • alergije

  • pretjerano konzumiranje alkohola

  • neurološki poremećaji

Titranje oka, kada ste izloženi ovim mogućim uzrocima, najčešće znači da je titranje benigne prirode te da samo trebate ukloniti ove uzroke – dobro se naspavati, kontrolirati razinu stresa, a ako vaš posao traži sjedenje pred računalom osam sati dnevno – raditi pauze te svakih pola sata odmaknuti pogled od računala kako bi se oči odmorile.

Ukoliko grčenja (spazmi) postanu češći i ne prolaze nakon uklanjanja uzroka nastanka, potrebno je javiti se oftalmologu ili neurologu. Naime, u tom slučaju može se raditi o početku blefarospazma, spazama jedne strane lica, Meige sindroma i sličnih neuroloških bolesti – objasnio je Adrian Lukenda, dr. med., spec. oftalmologije.

Ako ste izloženi radu na računalu po cijele dane, problem može biti i tzv. computer vision syndrom, kod kojeg do titranja dolazi zbog zamora očiju, a uz titranje, pojavljuje se i suhoća očiju, kao i bljeskovi pred očima.

Ne bi bilo loše da se malo i ustanete i protegnete jer navedeni simptomi mogu biti i zbog problema sa kralježnicom, odnosno sa cirkulacijom. – savjetuje Irena Vladušić, dr. med., spec. oftalmologije.

Ako titranje ne prestane samostalno, važno je što prije posjetiti liječnika ili oftalmologa kako bi se ustvrdio uzrok što prije.  

Zamućenje vida? Plutajuće čestice? Evo što vam vaše oči pokazuju! Pogledajte i 6 znakova kojima vam tijelo govori da niste zdravi

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo