Zdravlje

Zdravlje

Tko (ne) smije zbog zdravlja čistiti snijeg? Ako imate više od 45 godina, budite oprezni

Shutterstock

Čini se da čišćenje snijega nije za svakog…

Velik se broj ljudi svake godine ozljedi prilikom čišćenja snijega, a za osobe određenih godina i zdravstvenog stanja to i nije najpametnija aktivnost i trebali bi ju prepustiti nekom drugom. Iako se čini kao lak zadatak, čišćenje snijega može dovesti i do srčanog infarkta.

Studija objavljena u Americi procjenjuje kako se oko 200 000 osoba javilo u hitnu službu nakon ozljeda koje su se dogodile tijekom čišćenja snijega između 1990. i 2006. godine, što znači da se dogodi oko 11 500 takvih slučajeva godišnje. Ozljede mekog tkiva odnose se na 54 posto slučajeva, ozlijede leđa oko 35 posto slučajeva. No ova studija koja je trajala 17 godina je zabilježila i 1,647 smrtnih ishoda, a svaki od njih je bio uzrokovan stanjem srca. Ako planirate čistiti snijeg, dobro razmislite je li to još uvijek sigurna aktivnost za vas.

Primarijus Damir Eljuga otkrio kako ostaje zdrav – navike liječnika koje može svatko usvojiti

 

Osobe srednjih godina i one starije ne bi trebale čistiti snijeg

Dr. Barry Franklin je proveo nekoliko studija na ovu temu nakon što  je čuo za nekoliko slučajeva smrti te naveo kako bi savjetovao da posebno oprezne budu osobe koje imaju više od 45 godina jer se radi o kombinaciji faktora koji uistinu mogu utjecati na nastanak infarkta.

Dr. Luke Laffin, kardiolog savjetuje osobama starijim od 55 godina da pronađu neki drugi način za obavljanje zimskih dužnosti. Naravno da ne morate lopatu za snijeg baciti radi ovih savjeta, ali ovisno o vašem zdravstvenom stanju, ponekad to može biti jako dobra odluka. “Vjerujem da je nemoguće odrediti točno godinu  kada biste trebali prestati s čišćenjem snijegom nekad mladi čovjek funkcionira lošije od starijeg kolege, potrebno je znati prepoznati svoj faktor rizika“, dodaje Franklin.

Jedna stvar koja čine takve zadatke opasnima je vrijeme, a hladnoća može povisiti krvni tlak i uzrokovati stiskanje krvnih žila. Dodajmo hladnom zraku i intenzitet pri obavljanju zadatka i možemo zaključiti da za pojedince to može biti vrlo opasno.

Možda vam se ne čini, ali čišćenje snijega može biti teška aktivnost – intenzivna poput trčanja

Upravo je jedna studija otkrila kako dvije aktivnosti imaju sličan utjecaj na srce; čišćenje snijega i trčanje na pokretnoj traci će u istoj mjeri povisiti otkucaje srca kod mladih muškaraca, a čišćenje snijega je čak povezano s višim solističkim tlakom.

Američka udruga za srce nakon 15 godina izdaje nove smjernice za prehranu – ovo su ključne

“Upozorenje se odnosi posebno na one koji imaju već problema sa zdravljem ili su pretili – nije vrijedno rizika“, dodaje Laffin.

Ako bolujete od kroničnih oblika srčano žilnih bolesti, izbjegavajte teže napore i izlaganje velikoj hladnoći. Ako prilikom čišćenja snijega osjetimo bilo jaku zaduhu ili bol u prsištu, treba odmah prekinuti aktivnosti i povući se u toplo. Ako se u toplom i u mirovanju tegobe ne smire treba se javiti liječniku obiteljske medicine. Ako bol u prsima postaje sve jača tada treba pozvati hitnu službu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo