Hrana i recepti

Hrana i recepti

Američka udruga za srce nakon 15 godina izdaje nove smjernice za prehranu – ovo su ključne

Kako su bolesti srca vodeći uzrok smrti diljem svijeta, potrebno je svakodnevno ulagati u prevenciju razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Američka udruga za srce (AHA) je nakon 15 godina dopunila smjernice za prehranu, a kako će te promjene utjecati na vas i na vaš tanjur, pojašnjavaju stručnjaci.

Postignite i održavajte zdravu tjelesnu težinu:

Kada je u pitanju zdravlje, oni koji su pretili mogu uvelike utjecati na svoje zdravlje samo ako promjene prehranu i izgube višak kilograma, savjetuje dr. Elizabeth Klodas, kardiologinja. No važno je prehranu prilagoditi uz savjet liječnika, a on će utvrditi koja je tjelesna masa dobra za vas, a neće se samo fokusirati na to da mršavite.

Ako ste puno jeli za Božić i planirate sve ponoviti za doček, onda vam sada treba recept za ovo varivo

Jedite raznoliko voće i povrće:

Registrirani dijetetičar Kristen Gradney predsjednica asocijacije za srce u Baton Rougeu navodi kako je jako zadovoljna što se ovaj savjet nalazi pri samom vrhu liste i jasno otkriva što trebate jesti. “Voće i povrće te žitarice koje imaju puno vlakana su jako važni za vašu probavu ali i kontrolu kolesterola”, dodaje te pojašnjava kako se ova smjernica ustvari odnosi na mediteransku prehranu.

Odaberite cjelovite žitarice:

Gradney savjetuje da ovaj savjet zahtjeva dodatno pojašnjenje u smislu što to cjelovite žitarice predstavljaju. “Terminologija poput “smeđe namirnice” možda ne zvuči idealno ali može pomoći”, savjetuje. No općenito govoreći, važno je odabrati namirnice koje najbliže ovim savjetovanim kako biste izvukli maksimum iz njih za svoje zdravlje.

Birajte zdrave proteine:

Ova smjernica predlaže da se konzumiraju proteini iz bilja umjesto iz procesuiranog mesa, a AHA također savjetuje uvođenje ribe i morskih plodova u prehranu redovno, a uz konzumaciju mliječnih proizvoda koji imaju malo masnoća ili ništa. Može se jesti i meso poput piletine ili puretine, ali ne prečesto.

Proteini i nisu tako veliki problem, a dosta ih u organizam unosimo kroz prehranu. Ono što je važno je znati iz kojeg izvora uzimati proteine, a razlog je što su oni mesnog podrijetla bez zasićenih masnoća koje mogu povećati iznos lošeg kolesterola koji pak uzrokuje upalne procese.

Koristite biljna ulja:

Ova smjernica savjetuje korištenje biljnih ulja, poput maslinovog, ali ne ona tropska poput kokosovog ili palminog ulja. Iako postoje neke iznimke, ulja biljna su likvidna kada su na sobnoj temperaturi, a životinjske masnoće će ostati tada krute. Namirnice koje sadrže tropska ulja često su u drugim ambalažama i nalaze se u procesuiranoj hrani. Navode se na ambalaži kao trans masnoće, ali ako ih u proizvodu ima 0.5 grama, ona se ne moraju navesti.

Odaberite minimalno procesuiranu hranu:

Umjesto da posegnete za potpuno procesuiranom namirnicom, AHA savjetuje da ipak odaberete onu koja je bar malo svježa. Namirnice poput kolača s malo masnoća ili pak rižini keksi jesu procesuirane namirnice koje sadrže ugljikohidrate, koji pak mogu povisiti kolesterol, upozorava dr. Klodas te dodaje:

Ako se držimo postrani kada su u pitanju procesuirane namirnice, pomažemo sami sebi pri održavanju zdravlja. Ako dobro ne razumijete ovu smjernicu interpretirajte je kao „Odaberite svježe namirnice“.

Minimalizirajte unos pića i hrane koja sadrže dodane šećere:

Gradney savjetuje da smanjite unos napitaka poput gaziranih sokova koji imaju puno dodanog šećera i zamijenite ih prirodnim sokom koji sadrži prirodne šećere. Započnite unošenjem malih promjena kako biste izbacili što više šećera iz prehrane. Dr. Klodas dodaje kako samo jedna limenka gaziranog soka se ne čini kao veliki pomak, ali jedna limenka na dan je oko 30 limenki mjesečno.

Pripremajte ili kupujte namirnice koje imaju jako malo soli:

Natrij je veliki problem i teško je pronaći obrok koji ne sadrži sol, osim ako sami ne kuhate. Ljudi često misle kako se ovdje radi samo o onoj soli koja stoji na stolu u soljenki, ali problem su namirnice koje ju već sadrže, pojašnjava Klodas.

Pazite da u danu ne unosite više od 2.300 mg ili ispod 1.500 mg ako imate visoki tlak.

Ograničite unos alkohola:

Liječnici su dugo tvrdili kako je mala količina alkohola u redu, ali nova istraživanja ukazuju na to da alkohol ima negativan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje. Nove smjernice savjetuju kako treba alkohol izbjegavati.

Nevjerojatno zdrave i ukusne – 50 namirnica koje morate uključiti u prehranu

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo