Zdravlje

Zdravlje

Trebate li se zabrinuti ako vam vaš tinejdžer laže?

Tinejdžerska dob nije uvijek jednostavna, ni za same tinejdžere, a niti za njihove roditelje. Djeca tinejdžerske dobi redovito iskušavaju svoje granice, pa i granice roditeljske strpljivosti.

A u jednoj izazovnoj situaciji pronašla se i mama 13-godišnje djevojčice koja je pitanje o laganju svoje kćeri postavila u našoj rubrici Halo, doktore!

Pitanje čitateljice: 

Imam kćerku koja ima 13 godina. Razvedena sam već 10 godina, ali živim normalan život s roditeljima i kćerkom. Potpuno sam posvećena kćerki i roditeljima. Kako se jako brinem za budućnost i ponašanje svoje jedine kćeri, primijetila sam da se često dopisuje na mobitelu i uzela sam joj mobitel da pročitam.

Ima momka iako mi je to bio šok, jos veći šok sam doživila kad sam pročitala poruke u kojima piše s tim dječakom o seksu. Stalno mi laže, a vidim po porukama da laže i tog dječaka.

Na primjer: morala sam jučer brzo kući otići jer mi je mama javila da mi je umrla rodica… Laže mu čak da 10 dana živi kod mene, a 10 kod bivšeg muža. Tako se i neki dan napravila da je bolesna da ne bi išla u školu. Kroz neke poruke vidim da je preotvorena što se tiče tih tema tj. seks. Ne znam da li se moja kćer pretvara u patološkog lažova. Da li da posjetim psihologa? Ne znam što da radim, jako sam zabrinuta. Molim vas za savjet. 

Kako razgovarati s tinejdžerom o seksu?

Odgovara Suzana Večerić, dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja:

Mislim da bi bilo dobro da vi prvo sami odete na razgovor kod psihologa koji se bavi adolescentima. To što ste otkrili čitajući mobitel svoje kćeri bez njene dozvole nije baš nešto spektakularno.

Djeca njene dobi nekad lažu, što naravno nije lijepo ni dobro, ali moramo sagledati i sadržaj tih laži koji nije ništa osobito: dopisuje se s vršnjakom o svojoj  probuđenoj seksualnosti i ispreda neku priču oko svoje obitelji koja je poznata u psihodinamskoj literaturi kao fenomen obiteljskog romana-pojave česte u njenoj dobi koja nema patološki značaj.

Važno je kako vaša kćer, koja je u pubertetu odnosno u adolescenciji, funkcionira u drugim sferama života (obveze, učenje, odnosi sa odraslima u obitelji i širom okolinom). Meni se čini da se sa vršnjacima snalazi dosta dobro. Nakon što vi porazgovarate sa psihologim zajedno odlučite o eventualnoj potrebi da Vaša kćer ide na razgovore.

Utjecaj djeda i bake: tinejdžeri su pametniji i ljubaziji

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo