Zdravlje

Zdravlje

Tri savjeta o zdravlju srca često podcjenjujemo, a kardiolog objašnjava zašto su važni

Brinete li o zdravlju srca na način na vježbate kako bi srce jače radilo ili jedete samo zdrave namirnice kako biste spriječili nakupljanje plaka na žilama?

Sve su to jako dobri načini zaštite zdravlja srca i ranog otkrivanja bolesti, ali postoje još neke navike koje se ne bi trebalo zanemarivati, smatra kardiolog dr. Michael Twyman koji se fokusira upravo na ranu prevenciju. Otkriva sve što trebate znati o održavanju zdravlja srca, a radi se o samo tri važne, ali često zanemarivane, navike.

1. Dovoljno sna 

“Najvažnija mjera je upravo količina sna, to je kada se mitohondrij oporavlja, a ako mu to ne omogućite, skoro da nije niti važno koliko i što jedete i koliko vježbate: tijelo je potrošilo potrebnu energiju i neće je se više dovoljno proizvoditi”, navodi dr. Twyman. 

Kada spavate tijelo je u stanju regeneracije kada se brine o obnavljanju stanica, a mozak se tada čisti od “otpada”. To bi bilo kao da punite baterije za dan koji je ispred vas, a upravo je to važan dio zaštite zdravlja srca. Ako patite od umora, ne razmišljate bistro i često patite od infekcija, to bi mogao biti signal da tijelo ne proizvodi dovoljno energije za vaše potrebe. Pobrinite se da sve nadoknadite dobrim snom. 

2. Cirkadijalni ritam se mora poštovati

Uz san je i ovo važan dio zaštite zdravlja srca jer je i taj ritam važan za cjelokupno zdravlje, ustvari to bi se mogao smatrati i prvim i najvažnijim korakom zaštite zdravlja. Liječnik pojašnjava kako upravo ta biologija određuje kako će se procesuirati nutrijenti u organizmu. Uz san, o njemu ćete brinuti tako što ćete se ujutro izložiti jakoj svjetlosti jer će ono “razbuditi” receptore u oku. Upravo će to svjetlo reći organizmu da je jutro i on će proizvoditi hormone i neurotransmitere kako bi vas razbudio. Kada sunce zađe i svjetlosti više nema, tijelo će znati da je večer.

5 navika koje će pripremiti organizam za trostruku prijetnju: Gripu, COVID i respiratorni virus

Razina kortizola će pasti, melatonina porasti. Upravo je važno poštivati taj ritam kako bi sve funkcioniralo kako treba. Znamo da kortizol ima jak negativan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje, utječe na rad štitnjače, što će utjecati i na metabolizam. Kada razina kortizola pada navečer, metabolizam se usporava. 

3. Unosite dovoljno proteina 

Unos proteina je za stručnjake često ne tako jasno pitanje… ako ste upoznati sa svime što šteti zdravlju srca, vjerojatno ste čuli i kako previše crvenog mesa može voditi do problema sa zdravljem srca. Upravo iz tog razloga će često liječnici reći da se trebaju konzumirati oni biljnog podrijetla posebno ako ste u riziku od razvoja COVID-a. Ipak najvažniji je unos dovoljne količine proteina za zdravlje, što može biti teško ako želite samo one biljnog podrijetla. Važno se fokusirati na cjelovite proteine poput jaja i ribe. Kardiolog ističe i važnost omega 3 masnih kiselina za zdravlje srca a odličan su izvor losos, sardine, inćun. 

Većina osoba koja ima rak želuca prvo primijeti ovih pet simptoma

“No ako ne možete unijeti dovoljne količine jaja ili ribe, tu su i proteinski prahovi koje možete koristiti.”, zaključuje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo