Zdravlje

Zdravlje

Trudni ste, a leđa bole? U akupunkturi je spas

Istraživanje objavljeno u najnovijem izdanju američkog časopisa Obstetrics & Gynecology dokazuje pozitivan utjecaj akupunkture uha na ublažavanje bolova u donjem dijelu leđa i zdjelice kod trudnih žena.

Rezultati su pokazali kako je kod svih 159 žena-sudionica istraživanja koje su primile tretman akupunkturom zabilježeno smanjenje boli i bolja pokretljivost cijelog organizma.

uhoDr. Shu-Ming Wang s Yale škole za medicinu kaže kako jednostavni i
prilično jeftini tretmani akupunkturom predstavljaju ne-farmakološku
metodu ublažavanja boli u leđima i zdjelici koja šesto pogađa trudnice.
Osim toga, ova bi metoda mogla pomoći u odbijanju trajne i kronične
boli u leđima.

Jedinstvena cirkulatorna mreža koja postoji između majke i njenog djeteta u razvoju je izrazito nježna, zbog čega brojni liječnici zaziru od prepisivanja farmakoloških metoda koje bi trudnice mogle osloboditi boli u donjem dijelu leđa. Budući da tamnija strana lijekova utječe i na majku i na dijete, istraživači nastavljaju s pronalaskom jednostavnijih i prirodnijih metoda olakšavanja boli.

U istraživanje su sudjelovale tri grupe žena. I dok je prva grupa primala prave akupunkturne tretmane, druga je primala ubode iglicama na “lažnim” točkama. Treća grupa nije primala nikakvu terapiju. Rezultati su sljedeći: čak 81 posto žena koje su primale pravu akupunkturu osjetile su smanjenje boli i to za 30 posto. Ove su žene, osim toga doživjele i značajno poboljšanje pokretljivosti i poboljšanje svih tjelesnih funkcija.

Akupunktura iz dana u dan bilježi sve bolje rezultate u smanjivanju bolova. Od fibromijalgije i kroničnih glavobolja do grčeva i artritisa, alternativni i komplementarni doktori svjedoče izvrsnim rezultatima ovog prilično jeftinog načina liječenja. Tako mnogi od njih svojim pacijentima radije prepisuju ovu metodu nego farmaceutske lijekove.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo