Zdravlje

Zdravlje

U Bugarskoj se za sve u zdravstvu pita pacijente

Ovo je naš parlament u Sofiji na kojemu je natpis “jedinstvo čini snagu”. Sada smo zemlja u kojoj se pacijente konzultira za sve što se događa u zdravstvu.

Prije su se udruge pacijenata međusobno svađale, nisu razgovarale, ali ta povijest koja se dogodila u mojoj zemlji pokazala nam je da je ne biti zajedno najlakši način za političare, započeo je svoju prezentaciju dr. Stanimir Hasurdjiev, jedan od osnivača bugarske Nacionalne organizacije pacijenata, na nedavno održanom European patient inovation summitu (EPIS) u organizaciji Novartisa.

Ovo su simptomi raka debelog crijeva – ne ignorirajte ih čak i ako ste mladi

EPIS je istovremeno održan u nizu europskih zemalja, uključujući i Srbiju, gdje su se u Beogradu okupili predstavnici udruga pacijenata iz niza zemalja, a prezentacija dr. Hasurdjieva jedno je od iskustava uređenja i načina funkcioniranja pacijenata naspram zdravstvene administracije i sustava.

Pokret pacijenata postao je moćan, pacijenti danas sudjeluju na više od 40 mjesta u institucijama u kojima mogu direktno govoriti i utjecati na politiku, od nacionalne grupe za medicinske strategije, akreditacijskog vijeća, vijeća za cijene itd. Postigli smo punu transparentnost, na našoj stranici može se vidjeti svaki cent, drahma, što god smo primili, na što smo potrošili i što smo time postigli za pacijente, opisao je dr. Hasurdjiev.

Među okupljenima na summitu svoja su iskustva i projekte pokazali i predstavnici pojedinih udruga pacijenata iz Hrvatske.

Multipla skleroza – kako je prepoznati i liječiti

I. Rimac Lesički/VL

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo