Zdravlje

Zdravlje

U Hrvatskoj se obilježava Tjedan palijativne skrbi!

Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CEPAMET) glavni je nositelj Hrvatskog tjedna palijativne skrbi koji se održava pod sloganom Čini dobro, osjećaj se dobro.

Manifestacija se održava od 3. do 14. listopada, a organizatori će brojnim aktivnostima nastoji senzibilizirati stručnjake i javnost o potrebi uvođenja palijativne skrbi u zdravstveni sustav, a sve to uz prikaze primjera dobre prakse širom Hrvatske.

Potporu Tjednu pružio je Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, brojna stručna društva, deseci nevladinih udruga, istaknuti pojedinci i tisuće građana.

Palijativna medicina odnosi se na sveobuhvatnu skrb o osobi oboljeloj od neizlječive bolesti i članovima obitelji. Usmjerena je na ublažavanje psihičke i tjelesne boli, psihosocijalnu potporu bolesniku i članovima obitelji, pomoć u kontroli ostalih teških simptoma (problemi s hranjenjem, anemija, inkontinecija, dekubitus) te borbu za kvalitetan život oslobođen boli i patnje do kraja. Palijativna skrb uvažava bolesnika kao osobu sa svojim tjelesnim, psihološkim, socijalnim i duhovnim životom nastojeći uvijek sačuvati ljudsko dostojanstvo. Palijativna skrb je multidisciplinarna u svom pristupu, nudeći najosnovniji koncept zaštite odnosno zbrinjavanje bolesnikovih potreba, bilo da se o njemu skrbi kod kuće ili u bolnici.

Raspored događanja tijekom Hrvatskog tjedna palijativne skrbi potražite ovdje.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo