U kojim se situacijama roditelj obavezno treba javiti pedijatru - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

U kojim se situacijama roditelj obavezno treba javiti pedijatru

Najčešći razlozi zbog kojih se roditelji sa djecom obraćaju pedijatru su akutne respiratorne infekcije, proljevi i povraćanje, urinarne infekcije, dojenačke kolike i atopijske promjene kože.

Mnogi roditelji se pitaju koje su najčešće tegobe djece te kada se bez odgađanja treba obratiti liječniku, stoga smo odgovore potražili od dr.med. Ive Palčić, spec.pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Dr. Iva Palčić

Respiratorne infekcije najčešći su razlog pobola djece osobito u vrtićkoj dobi tijekom jesenskih i zimskih mjeseci i najčešći razlog posjeta pedijatru. Više od 90 posto respiratornih infekcija je uzrokovano virusima stoga je liječenje simptomatsko.” navela je dr. Palčić te pojasnila; “Najčešći simptomi su curenje i začepljenost nosa, kihanje, kašljucanje i suzenje očiju što su obilježja obične prehlade dok su u febrilnom repiratornom kataru, također infekciji gornjih dišnih puteva prisutni još i temperatura, grlobolja i jači kašalj.”

Laringitis je virusna infekcija koja zahvaća glasnice tako da su osnovna obilježja promuklost, gubitak glasa i kašalj poput laveža psa. Od češćih bakterijskih infekcija gornjih dišnih puteva potrebno je spomenuti Streptokoknu anginu koju obilježavaju jaka grlobolja, često povećani limfni čvorovi vrata i temperatura. Ovdje primjenjujemo liječenje antibioticima kroz 10 dana. Od respiratornih infekcija donjih dišnih puteva javljaju se bronhitis i bronhiolitis koje najčešće uzrokuju respiratorni sincicijski virus i virus parainfluenzae, te upale pluća koje mogu biti virusne ili bakterijske etiologije te se u ovisnosti o uzročniku i liječe simptomatskom ili antibiotskom terapijom.

Dr. Iva Palčić smatra da su slijedeče bolesti također vrlo česte kod male djece, saznajte kako ih prepoznati te kada se obratiti za pomoć:

1. Proljev

Infektivni proljev i povraćanje najčešće su uzrokovani Rota virusom. Rizik obolijevanja je najveći u dobi od tri mjeseca do dvije godine. Virus se izlučuje putem stolice, a prenosi se putem prljavih ruku i usta. Virus je iznimno zarazan i otporan, na igračkama preživi i do dva tjedna. Mlada dojenčad su zbog većeg broja stolica osobito ako su uz to prisutni temperatura i povraćanje skloni dehidraciji stoga često zahtijevaju bolničko liječenje. Kućno liječenje starije djece sastoji se u davanju ORS-a oralne rehidracijske otopine u kojoj su prisutni elektroliti koji se gube stolicom, lagane kuhane hrane i lijekova za snižavanje temperature. Roditelji se moraju obratiti liječniku ako dijete smanjeno mokri, klonulo je, ima suhe sluznice i odbija piti jer prijeti opasnost od jače dehidracije.

2. UTI

Urinarne infekcije su najčešće bakterijske infekcije u dječjoj dobi. Najčešći uzročnici su bakterije: E.coli (80 posto uroinfekcija), Klebsiella pneumoniae i Proteus mirabilis, a liječe se antibioticima. Klinička slika je to manje specifična što je dijete mlađe stoga za njom treba tragati u slučajevima povišene temperature bez drugih simptoma bolesti, slabijeg napredovanja na tjelesnoj masi, prolongirane žutice, povraćanja, proljeva i slično. Roditelji mogu primijetiti neugodan zadah urina. Kod veće djece imamo pečenje kod mokrenja, učestalo mokrenje, bjegove urina kod djece koja inače uredno kontroliraju sfinktere, a u slučaju da je infekcija zahvatila bubreg dominiraju bolovi u leđima, visoka temperatura uz tresavicu, povraćanje i loše opće stanje. Upale mokraćnih puteva u djece predstavljaju značajan zdravstveni problem zbog svoje učestalosti, sklonosti ponavljanju, povezanosti s anomalijama mokraćnog sustava, potrebom za dijagnostičkom obradom i dugotrajnim liječenjem, te najvažnije zbog mogućih trajnih oštećenja bubrega koja mogu biti uzrokom propadanja bubrežne funkcije, razvoja povišenoog krvnog tlaka i komplikacija u trudnoći. Stoga je izrazito važno kod svakog djeteta s povišenom temperaturom pregledati urin i rano dijagnosticirati upalu. Rani početak liječenja i rana dijagnostička obrada kod velikog broja djece moći će spriječiti trajna oštećenja bubrega.

3. Kolike

Dojenačke kolike počinju obično nakon drugog tjedna života, a traju do 3 mjeseca života. Manifestiraju se epizodama plača djeteta, što traje više od 3 sata na dan, ponavlja se kroz najmanje 3 dana u tjednu. Uz to se dojenče normalno razvija, napreduje, tj. nema nikakvih pokazatelja bolesti. Javljaju u oko 5-25 posto dojenčadi podjednako u djevojčica i dječaka kao i u dojene i nedojene djece. Još se uvijek ne zna točno koji je njihov uzrok. No do sada je jedino pozitivno djelovanje na njihovo smanjenje pokazao probiotik Lactobacillus reuteri.  Ono što je svakako korisno je pokušati umiriti dijete kada vidimo da kolike počinju. Neke od mogućnosti koje se savjetuju su lagano ritmično njihanje, nošenje u uspravnom položaju, masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu ili neka druga stimulacija dodirom, kao i umirivanje pjevanjem, nježnim glasom.

4. Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis najčešća je dječja kožna bolest. Očituje se pojavom ekcema, suhe kože i svrbeža. Javlja se već u prvim mjesecima života i tada zahvaća čelo i obraze, te se širi na vlasište, gornji dio trupa, vanjsku stranu ruku i nogu i šake. U starijoj dobi javljaju se karakteristični plakovi na pregibima koljena i laktova, na zapešću, skočnom zglobu i vratu. Za takvu je kožu izrazito bitna higijena tuširanjem sa sindetima uz svakodnevnu njegu emolijentnim kremama koje ublažavaju suhoću, obnavljaju kožu, smanjuju ekceme i potrebu za korištenjem kortikosteroidnih krema i imunomodulatora koje se mogu primjenjivati isključivo prema liječničkoj indikaciji i pod liječničkim nadzorom.

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo